perjantai 25. huhtikuuta 2014

Teetä, valkoista teetä

Markus tuli tänään töistä kotiin iiison laatikon kanssa ja ilmoitti tuoneensa minulle laatikollisen "tuliaisia". Tuoksahtaa hemmottelulta, sillä neljän keräsalaatin ja tomaattipussillisen alta paljastui seitsemän toinen toistaan ihanammin tuoksuvaa ISOA teepussia. Mmmmmmmmh. Rakastan teetä. Vaihdossa ollessani join aina aamuisin kahvia vain ja ainoastaan saadakseni sen huikean kofeiiniboostin, mutta sen koommin en siihen tavaraan ole koskenut. Nykyään juon vain ja ainoastaan teetä ja jos valita saa, niin ainoastaan valkoista ja vihreää teelaatua. Ai miksikö? Ensinnäkin nautin teen mausta ja tuoksusta erittäin paljon, minkä lisäksi tee tukee laihdutusta ja pitää kehon nesteet kierrossa toimiessaan diureettina. Vihreällä ja valkoisella teellä on myös huikea määrä erilaisia terveysvaikutuksia. 


Teetä on alettu alunperin juoda Kiinassa juurikin sen erilaisten terveysvaikutusten vuoksi ja sen maailmanvalloitustaival perustuukin osaksi uskomuksiin teen parantavista vaikutuksista. Tiede on pystynyt vahvistamaan suuren osan näistä uskomuksista tosiksi ja löytänyt niitä vielä lisää. Tee onkin erittäin paljon tutkittu juoma.

Kaiken kaikkiaan teestä on tunnistettu huikeat 500 eri ainesosaa, joista terveyden kannalta kiinnostavimpia ovat flavonoidit, C-, B1-, B2-, ja K-vitamiinit sekä mineraaleista magnesium, kalium, fluori sekä teen alkoloideista tärkein, kofeiini.

Flavonoideja teessä on erittäin runsaasti. Ne toimivat elimistössä antioksidantteina eli suojaavat solua vahenemiselta estäen vapaiden radikaalien toiminnan. Teen flavonoideista huomattava osa kuuluu katekiineihin, joista tärkein on EGCG. EGCG parantaa insuliiniherkkyyttä jopa 15-kertaisesti, millä on merkitystä laihdutuksessa sekä ylipainon ja diabeteksen ehkäisyssä ja hoidossa.


Teen terveysvaikutuksia ovat muun muassa:

1. Alentaa kohonnutta verenpainetta ja kolesterolia.

2. Vahvistaa verisuonten seinämiä ja hidastaa niiden kalkkeutumista

3. Pienentää verihyytymien muodostumisriskiä 

4. Laskee sydäninfarktin riskiä

5. Säännöllinen ja pitkään jatkunut teen juominen pienentää riskiä sairastua tiettyihin syöpätyyppeihin

6. Ehkäisee näläntunnetta ja kiihdyttää aineenvaihduntaa ollen lisäksi lähes kaloritonta

7. Virkistää hermostoa ja ehkäisee uupumusta

8. Suojaa auringon UV-säteilyltä

9. Ehkäisee Parkinsonin tautia, hammasmätää sekä pahanhajuista hengitystä

Teellä on lisäksi kaikkien edellä mainittujen ominaisuuksien lisäksi antibioottisia vaikutuksia ja se ehkäisee tulehdustilojen syntyä. Vihreän teen katekiinit estävät tehokkaasti ruokamyrkytyksiä tappamalla sitä aiheuttavia bakteereja. Tee antaa suojaa myös viruksia vastaan ja sen säännöllinen nauttiminen vahvistaa ihmisen immuunijärjestelmää. 


Terveysvaikutuksiltaan tehokkaimpina teelaatuina pidetään hapettamattomia laatuja eli vihreää, keltaista ja valkoista teetä. Pelkistetymmän valmistusprosessin ansiosta vaikuttavat aineet esiintyvät runsaampina ja luonnollisemmassa olomuodossa kuin esimerkiksi kokonaan hapetetussa mustassa teessä. Vitamiinit eivät myöskään tuhoudu kyseisiä teelaatuja nautittaessa, sillä ne haudutetaan matalissa lämpötiloissa. Muut teelaadut eivät kuitenkaan ole sen epäterveellisempiä kuin kolme edellä mainittua.

Eri teelaaduista ja teestä noin yleensäkin löytyy huikeat määrät tietoa Teekaupan nettisivuilta. 


Sain Markukselta tosiaan seitsemän pussia ihania teitä. Yksi pusseista oli vihreää Jasmine Superior teetä, joka on tehty vihreästä Sencha teestä sekä Jasmiinin kukista. Mukana oli myös maustamatonta valkoista Silver Needle Yin Zhen - teetä, Syyskeiju - teetä (valkoinen ja vihreä luomutee, karpalon, sitruunaruohon ja ruiskaunokin aromit), Valkoista mustaherukka - teetä (Pai Mu Tan, mustaherukka ja mustaherukka-aromi), valkoista mansikkateetä (Pai Mu Tan, mansikan palat, mansikka-aromi), Valkoinen Unelma - teetä (Pai Mu Tan, jasmiinin terälehdet, maracuja, luontainen maracuja-aromi) sekä maustamatonta Pai Mu Tan - teetä. Kaikki teet Markus oli ostanut Hottis Oy:ltä.



Keittelimme tänään illalla treenin jälkeen valkoista mustaherukka - teetä, koska kurkkuni oli hieman tavallista ärtyneempi. Toivon nyt teen antibioottisten vaikutusten pelaavan rooliaan ja estävän sairastumisen ;) Tee oli todella hyvää ja maku oli hennon kukkamainen eikä siis mitenkään verrattavissa mustan tai vihreän teen stydiin makuun. Perjantai-ilta onkin ihanaa viettää rentoutuen ja teestä ja sen lämmittävästä vaikutuksesta nauttien. 




Ihanaa alkavaa viikonloppua kaikille! Muistakaa nauttia,

Viivi

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti