tiistai 15. huhtikuuta 2014

Taikinasta teräkseksi, viikko 1

Heh, olisihan se nyt pitänyt arvata, etten saa pidettyä näppejäni erossa tästä ilmaisesta Taikinasta teräkseksi - nettivalmennuksesta. Päätin alkuviikosta rekisteröityä palveluun, kun näin facebookissa NRJ:n ilmoituksen Kaisa Jaakkolan haastattelusta. Hän on siis se nainen koko ilmaisen nettivalmennusprojektin takana. Vaikken tällä hetkellä voikaan treenata täysipainoisesti ja projektin salitreenikokonaisuudet ovat aivan liikaa polvea rasittavia, päätin ottaa selvää, mistä koko hommassa on kyse ja josko voisin silti saada jotain irti Kaisan neuvoista. Toiveeni ovat korkealla varsinkin ruokavinkkien suhteen, minkä lisäksi projektin aktivoivat tehtävät saattavat avata aivan uusia ulottuvuuksia painonpudotuksen onnistumiseksi.

Kävin maanantaina läpi ensimmäiset ilmestyneet ohjeet ja tehtävät. Tällä viikolla syynissä ovat aamupalat ja niiden proteiinipitoisuudet, minkä lisäksi julkaistiin ensimmäiset treeniohjelmat sekä kotiin että salille. Jos polveni olisi kunnossa, ottaisin varmasti ainakin osan ohjelmista käyttöön. Ne on kuitenkin suunniteltu pääasiassa ihmisille, jotka ovat kiireisiä eivätkä ehdi nipistää päivästään kuin puolisen tuntia urheilemiseen kolme kertaa viikossa. Treeniohjelmat ovat siksi kehoa kokonaisvaltaisesti rasittavia ja treenaavat kerralla useita eri lihasryhmiä. Polveni takia mahdollisuuteni treenata ovat rajatut, joten en voi nyt toteuttaa projektin ohjelmia, mutta ajattelin tulostella ne kuitenkin itselleni myöhempää käyttöä varten. Treeniohjelmat ovat kuitenkin fiksuja kokonaisuuksia ja sopivat sekä vasta-alkajille että vähän kokeneemmillekin treenaajille. Lisäksi ohjelmissa ei ole ennalta määriteltyjä painoja, vaan jokainen treenaaja valitsee ne oman voimatasonsa mukaan.

Sarjan ensimmäinen aktivoiva tehtävä koski omia elämäntapoja, jotka joko parantavat tai huonontavat hyvinvointiani. Tehtävänanto kuului näin:

"Tarkastele hyvinvointiisi vaikuttavia tapoja seuraavien päivien aikana. Mitä sellaisia tapoja sinulla on, joita toistat jatkuvasti ja ne parantavat hyvinvointiasi? Entä mitä jatkuvasti toistamiasi tapoja sinulla on, jotka heikentävät hyvinvointiasi? Tavat voivat liittyä esimerkiksi uneen, stressinhallintaan, syömiseen, toistuviin ajatuksiin, liikuntaan tai muihin elämäntapoihin."

Omat ajatuksemme ovat juuri niitä, jotka kaikkein eniten lannistavat meitä. Omilla ajatuksillamme pystymme kontrolloimaan itseämme niin hyvässä kuin pahassakin. Jos nimittäin kerromme itsellemme kokoajan ettemme pysty johonkin, on myös todennäköistä, että niin käy, eli emme pysty siihen, mitä olemme tekemässä. Jos taas tsemppaamme itseämme jatkuvasti ja asetamme mielemme tilaan, jossa kaikki on mahdollista, monet asiat muuttuvat samalla mahdottomasta mahdolliseksi. Yksi minun hyvinvointia parantavista asioista onkin ehdottomasti itseeni uskominen. Uskon itseeni vaikka epäonnistuisin, sillä epäonnistuminen on vain mahdollisuus aloittaa alusta uudella ja entistä paremmalla suunnitelmalla. Uskon, että voin saavuttaa asioita, kun teen kovasti töitä niiden eteen ja tiedän, että mielenheikkous on pahin viholliseni niin painonpudotus- kuin pääsykoeprojektissakin. Kun tiedostan heikkouteni, pystyn operoimaan elämässäni paremmin. Heikkouksien tunnistaminen onkin toinen hyvinvointiani parantava asia.

Olen viimeisen vuoden aikana oppinut myös hallitsemaan stressiä, mistä kiitos kuuluu tietysti pääsykokeille ja muille välikokeille, joita matkan varrella on tullut tehtyä. Koska stressinsietokykyni on kasvanut, pystynyt myös elämään täysin normaalia elämää ilman, että stressi esimerkiksi vie yöuneni tai estää minua noudattamasta normaalia ruokavaliota. 

Ruokavalioni on alkuvuoden aikana muokkautunut aivan uuteen uskoon ja parantaa tällä hetkellä hyvinvointiani huimasti! Vielä viime vuoden puolella saatoin helposti skipata aamupalan sekä lounaan ja mässytellä sitten kaiken maailman kaloripitoisia herkkupommeja pitkin päivää, kunnes päivälliseksi söin jotain lämpimään ruokaan verrattavaa, vaikkakin se tavallisesti koostuikin kalapuikoista ja ranskalaisista perunoista. Syömättömyys kostautui sitten iltaisin, jolloin tuli syötyä koko päivän edestä. Ja karkkia kului kilokaupalla. Terveellisestä ruokarytmistä tai -valiosta ei ollut tietoakaan. Nykyään asiat ovat aivan toisin ja noudatan tarkasti kaikkia saamiani ohjeita. Syön säännöllisesti pitkin päivää, jolloin napostelu ja välipalatkin ovat jääneet hyvin vähäiseksi tai jopa loppuneet kokonaan. Olen virkeämpi ja syön vain sen verran, mitä oikeasti tarvitsen ja kulutan. 

Myös liikunta on yksi hyvinvointiani parantavista asioista. Liikun nykyään säännöllisesti, mikä ei viime vuoden puolella ollut vielä millään tapaan itsestäänselvyys. Ennen joulua liikuin silloin, kun siltä tuntui, eli huonoimpina viikkoina en ollenkaan. Lisäksi minulla ei ollut mitään selkeää suunnitelmaa liikkumiselleni, vaan tein salillakin mitä mieli teki, täysin päämäärättömästi tietenkin. Nykyään nämäkin asiat ovat toisin, sillä liikun vähintään neljä kertaa viikossa, minkä lisäksi hyötyliikuntatunteja kertyy enemmän kuin koskaan ennen. Markus on tehnyt minulle saliohjelmat, joita noudatan hänen johdatuksellaan tunnollisesti viikosta toiseen, kunnes ohjelmaa taas vaihdetaan. Ennen polven rikkoontumista kävin myös kerran viikossa bodypumpissa, minkä lisäksi suoritin vähintään yhden aerobisen harjoituksen viikossa. Kaikkein eniten minua liikkumisessa motivoivat saavutetut tulokset, olivatpa ne miten pieniä tahansa. Samalla kuntoni on kohentunut huomattavasti ja esimerkiksi rappujen kipuaminen on nykyään jo todella helppoa. Aina välillä naurattaa ihan tosissaan, kun muistelen sitä fiilistä, kun hengästyin pelkästään noustessani rappusia kolmanteen kerrokseen tai yliopistonmäelle. 

Hyvinvointiani huonontavia tekijöitä ei löydykään näin äkkiseltään ihan niin monia kuin noita hyvinvointia parantavia tekijöitä. Yksi yltää kuitenkin ylitse muiden ja se on ehdottomasti liian lyhyet yöunet. Paha tapamme on mennä hyvin myöhään nukkumaan, tavallisesti vasta klo 23 aikaan ja Markus joutuu työnsä puolesta nousemaan ylös jo ennen aamu seitsemää. Itse torkun vapaapäivinä yleensä noin kahdeksaan asti ja kouluaamuina kello soittaa puoli kahdeksan aikaa. Huomaan yleensä herätessäni olevani kuitenkin rättiväsynyt ja nouseminen siihen aikaan on yleensä suuri tahtojen taisto. Välillä luovutan väsymykselle ja jään nukkumaan vielä pariksi tunniksi. Tämä päätös on kuitenkin aina pois opiskelustani, mikä lisää stressiä ja kuormittaa minua aivan turhan takia. Minun/meidän olisikin tärkeää päästä viimeistään klo 22.30 nukkumaan. 

Olen myös tavallaan perfektionisti, vaikkakin suurin osa tästä piirteestä on jo jäänyt menneisyyteen. Huomaan kuitenkin silloin tällöin odottavani itseltäni täydellistä suoritusta, vaikka tiedän jo valmiiksi, etten millään voi suoriutua standardieni mukaisella tavalla. Näissä tilanteissa stressinhallintakykyni ja itseeni uskominen yleensä joutuvat kovalle koetukselle ja olen eri luonteenpiirteideni törmäyskurssilla. Tavallisesti tilanne kuitenkin rauhoittuu nopeasti ja nykypäivänä olen myös entistä enemmän realisti enkä pelkää epäonnistumista enää yhtä paljon kuin ennen. Välillä perfektionismi kuitenkin asettaa omat voimavarani todelliselle koetukselle.

Olen huono kieltäytymään asioista, mikä vie jaksamiskykyni, stressinhallintani ja hyvinvointi joka kerta äärirajoilleen. Tänä keväänä sattui kerran jopa niin, että otin aivan liikaa työvuoroja tehtäväkseni, vaikka tiesin itsekin, etten tulisi niistä selviytymään. Kun minulle sitten soitettiin taas yhtä vuoroa, romahdin aivan täysin ja itkeskelin ensin yksinäni kotona. Kävin muutama tuntia myöhemmin tekemässä fysiikan tentin, minkä jälkeen pyöräilin työpaikalleni, jossa sitten avauduin (lue: romahdin) asioista, jotka vaivasivat mieltäni. Silloin lupasin parantaa tapani ja kieltäytyä ajoissa asioista, jotka kuormittavat jaksamiskykyäni liikaa. Olen onnistunut tähän asti pitämään lupaukseni ja yritän jatkossakin tehdä niin. On kuitenkin vielä paljon tilanteita, joissa ei-sanan lausuminen tuntuu ylitsepääsemättömän vaikealta.

Tämä on todennäköisesti ensimmäinen kerta elämässäni, kun paneudun oikeasti hyvinvointiani edistäviin ja heikentäviin asioihin syvällisesti. Nyt kun olen postannut heikkouteni sekä vahvuuteni kaikkien nähtäväksi internetiin, minun on myös panostettava hyvinvointiani edistävien asioiden säilyttämiseen tällaisenaan ja pyrittävä parantamaan hyvinvointiani heikentävät tavat niin pitkälti kuin mahdollista. 

Haastan nyt kaikki lukijani miettimään pari omia voimavaroja parantavaa asiaa ja pitämään ne mielessä kaikilla heikoilla hetkillä. Lisäksi haastan jokaisen lukijani paneutumaan myös omia voimavaroja kuluttaviin ja hyvinvointia heikentäviin asioihin ja parantamaan tapansa jonkun tällaisen piirteen suhteen. 

Viivi

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti