torstai 3. huhtikuuta 2014

Hasselpähkinäkeksit

Tämä resepti saattaa olla entisen kakkublogini lukijoille jo entuudestaan tuttu, mutta epäilen, että joukostanne löytyy myös niitä, jotka eivät ole näitä herkkuja vielä nähneet eivätkä ainakaan testanneet. Olen jo pitkään selaillut erästä blogia, jonka kirjoittaja kirjoittaa erityisesti terveellisistä ruuista. Olen hänen resepteistään testaillut jo vaikka ja mitä ja nämä keksit kuuluvat siihen listaan. 



Olen itse alkanut vasta parisen kuukautta sitten lisätä pähkinöitä ruokavaliooni. Syyllistyin aiemmin syrjimään pähkinöitä samasta syystä kuin monet muutkin, valtavan rasvan määrän ja korkeiden kaloreiden takia. Päätin kuitenkin ottaa asiasta selvää ja sen sileän tien kaikkosivat kaikki epäilyksenä kyseisiä luonnontuotteita kohtaan. Pähkinöitä syödessä maltti on kuitenkin valttia eikä niitä olekaan tarkoitus ahmia kaksin käsin, vaikka välillä tuntuu, että himo niitä kohtaan on tavallista hurjempi. 

Vaikka cashewpähkinät ovat lemppareitani, päätin noudattaa The Iron You:n reseptiä kirjaimellisesti ja käyttää näiden herkkujen tekemiseen hasselpähkinöitä. Hasselpähkinät sisältävät runsaasti kuitua, proteiinia, rautaa, kalsiumia, magnesiumia, kaliumia, B-ryhmän vitamiineja, E-vitamiinia sekä antioksidantteja. Lisäksi hasselpähkinöiden hyvä rasvahappokoostumus auttaa alentamaan kolesterolia. Paljon hyvää siis pienessä paketissa. Kalorimäärät ovat kuitenkin hurjat: 644 kcal/100g, joten kourallinen päivässä näitä riittää hyvin!

Kookosöljy, yksi trendikkäimmistä superfoodesta at the moment. Olin ajatellut, että kookosöljy sopii lähinnä vain ulkoiseen käyttöön, mutta lähiaikoina kiinnostukseni raakaruokaan sai minut ostamaan purkillisen tätä ihanan tuoksuista ja makuista tatinaa. Tatinaa siksi, että kookosöljyn sulamispiste pyörii siinä + 25 asteen nurkilla, joten tavallisimmin öljy on purkissa kiinteässä olomuodossa. Kookosöljy on kasviöljy, jota valmistetaan erittelemällä se koprasta, kookospähkinän kuivatusta lihasta. Kookosöljy koostuu muista kasviöljyistä poiketen 90 % tyydyttyneistä rasvoista. Maku on kuitenkin aivan taivaallinen eikä rasvaa nyt olekaan tarkoitus lapioida suuhun lusikka kaupalla. 

Hasselpähkinäkeksit ovat todella hyvä vaihtoehto pelkkien pähkinöiden popsimiselle ja tyydyttävät makean himon aivan loistavasti. Kannattaa kuitenkin päättää jo etukäteen, ettei popsi keksejä kilokaupalla, koska kalorittomia nämä herkut eivät todellakaan ole!! Keksit ovat vegaanisia ja sopivat Paleo-dieettiä noudattaville. Jos korvaat maissitärkkelyksen Arrowroot-jauheella (löytyy esimerkiksi Citymarketista), saat kekseistä myös gluteenittomia.

Ei muuta kuin leipomaan!


Ainekset:

2 cups hasselpähkinöitä
4 rkl maissitärkkelystä
1/4 tl himalajan ruususuolaa
1 kananmuna
4 rkl hunajaa
1 tl vanilja-aromia
1 tl kookosöljyä

1. Lämmitä uuni 175 asteeseen. Mittaa pähkinät leivinpaperin päälle pellille ja laita kymmeneksi minuutiksi esilämmitettyyn uuniin paahtumaan. Sekoita pähkinöitä kerran paahdon aikana. Jäähdytä pähkinät. Jos käytät kuorellisia pähkinöitä, kuori ne tässä vaiheessa joko yksitellen sormin (ei kestänyt kovin kauaa) tai kahden pyyhkeen välissä kovasti hieromalla (ohje The Iron You:n sivuilla).

2. Kaada kuoritut pähkinät blenderiin ja jauha karkeaksi jauheeksi. Älä aja pähkinöitä aivan jauhoksi, jotta kekseihin jää vähän suutuntumaa.

3. Mittaa erilliseen kippoon hasselpähkinäjauheen lisäksi himalajansuola sekä maissitärkkelys. Sekoita hyvin.

4. Lisää joukkoon kananmuna, hunaja, vanilja-aromi ja sulatettu kookosöljy. Sekoita puulusikalla tasaiseksi massaksi. Massa jää kosteaksi.

5. Aseta taikina lepäämään jääkaappiin vähintään 15 minuutiksi.

6. Muotoile taikinasta noin ½ sentin paksuisia pyörylöitä leivinpaperille ja paina keskelle pienellä lasilla ympyrä. Kerää ylitse jäänyt taikina takaisin kippoon ja tee seuraava keksi samalla tavalla.

7. Paista keksit 180 asteisen uunin keskitasolla noin 12 minuutin ajan. Jäähdytä hyvin ennen tarjoilua.

Vinkki! Jos haluat, voit kastaa puolet jokaisesta keksistä tummaan suklaaseen. Vaihtoehtoisesti voit sipaista keksille myös maapähkinävoita tai Nutellaa. Toimii!



Terveellisiä, mutta samalla niin herkullisia, naposteluhetkiä,

-Viivi

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti