torstai 17. huhtikuuta 2014

Iskän kalaretki ja kermaviilikastikkeen resepti

Meidän isä on jo iskenyt paatin vesille ja on jo muutamana viikonloppuna asustellut mökillä tehden milloin mitäkin. Viime viikonloppuna hän lähti sitä hillitöntä tuulta uhaten verkoille ja toi maihin suuren saaliin kaikenlaista kalaa, jotka sitten lahjoitti meille. Kyllä! Vain ja ainoastaan meille! Buahahaha. 

Hän oli perannut kaikki kalat välittömästi mökin rannassa ja kertoi kotona vain, mitä kassista suurinpiirtein pitäisi löytyä. Maanantaina lounasaikaan aloin sitten tyhjennellä kassin sisältöä tiskipöydälle ja jakamaan niitä omiin muovipusseihinsa odottelemaan jatkokäsittelyä. Verkkoihin oli tarttunut paljon silakoita, useita ahvenia, yksi siika ja yksi hauki. Lisäksi isä oli viskannut yhden mateen menemään. Vähän kyllä harmittaa, koska olisin voinut yrittää loihtia siitä mateestakin jotain herkkuruokaa.





Maanantaina ruokalistalle mahtui lounaaksi paistettua ahvenfileetä ja päivälliseksi Markus paisteli siikafileet pannulla. Tiistaina hän taiteili suuresta pussillisesta silakoita todella hyviä silakkapihvejä. Omien puheidensa mukaan mikään ei mennyt niinkuin piti, mutta lopulta minun lautaselleni ainakin eksyi erittäin maukkaita silakkapihvejä. Pakkaseen saatiin vielä piilotettua pussillinen ahvenfileitä ja fileoitu hauki. Ahvenia ajattelin paistella silloin tällöin lounaaksi salaatin kaveriksi ja hauki saa odotella "haukipulla"-inspiraatiota todennäköisesti ensi viikkoon. 



Paistelin ahvenet pannulla käyttäen Saga:n kokkausarkkia ja fileistä tuli tosi meheviä. Siiat paisteltiin niin ikään pannulla vähässä öljyssä. Markuksen silakkapihvit leivitetään pelkissä ruisjauhoissa ja paistetaan sen jälkeen pienessä öljyssä pannulla. Viime syksynä suostuin ensimmäistä kertaa elämässäni maistamaan silakkapihvejä juurikin Markuksen tekeminä ja ihastuin ikihyvikseni. Silakka haisee yleensä niin pahalle, etten sen takia ole koskaan päätynyt sitä sen kummemmin maistamaan, meillä kun silakka ja sei ovat aina olleet niitä kissan kaloja. Nyt kuitenkin voin jo kaksi kertaa Markuksen silakkapihvejä maistaneeni todeta niiden kuuluvan nykyiseen kalarepertuaariini. Tällä kertaa emme huomanneet ottaa niistä kuitenkaan kuvia, koska olimme niin nälkäisiä, että pihvit katosit lautaselta ennen kuin ehdimme edes ajatella koko valokuvaamista. 






Kalan kanssa syömme lähes joka kerta aivan taivaallisen hyvää kermaviilikastiketta, jonka ohjeen ajattelin tähän loppuun vielä kirjoitella! Kannattaa kokeilla!

Ainekset:

200 g kermaviiliä
n. 1 rkl sinappia 
kuivattua ruohosipulia
kuivattua tilliä
kunnon puristus sitruunamehua

1. Sekoita haarukalla kermaviilin rakenne rikki. 

2. Mittaa joukkoon sinappi, ruohosipuli ja tilli. Sekoita keskenään ja maista. Lisää sinappia tarpeen vaatiessa.

3. Purista joukkoon vielä sitruunamehua tuomaan kastikkeeseen kirpeyttä. Tarjoile kalan kanssa.

Tätä kastiketta syömme kaikkien kalaruokien kanssa, oli kyseessä sitten kalapuikot tai pannulla paistettu lohi. Sinapin ja sitruunamehun määriä fiksaamalla jokainen löytää varmasti omaan makuunsa sopivan kastikkeen. Kermaviilin rasvapitoisuutta vähentämällä saa kastikkeesta myös tavallista kevyemmän. Koska noudatan täysin laktoositonta ruokavaliota, käytämme laktoosittomia kermaviilejä, joissa energiaa on tavallisesti noin 120 kcal/100g. Tämän takia tämän kermaviilikastikkeen energiasisältö on suurinpiirtein 118 kcal/100 g luokkaa.

Onko kenelläkään mitään hyviä haukireseptejä, joista tahtoisi vinkata minulle? ;)

Viivi

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti