tiistai 22. huhtikuuta 2014

Siemen-myslipatukat

Edellispäivänä myslipatukkareseptiä kirjoitellessani kerroin aikovani tehdä kyseisiä patukoita, kunhan kerään luuni ja päädyn takaisin kotiin Turkuun. Päätinkin heti eilen kotiutuessani panna tuumasta toimeen ja tehdä myslipatukoita kaappiin odottelemaan! 

Alunperin olin ajatellut tehdä juuri niitä patukoita, joiden reseptin postailin sunnuntai-illalla, mutta muistin eilen saaneeni Sannalta taannoin erään kokeilemisen arvoisen reseptin. Kun tarkastelin tuota reseptiä tarkemmin, päätin korvata ja lisäillä siihen muutamia vähän terveellisempiä ainesosia. Alkuperäisellä reseptillä tehdyistä patukoista olisi tullut varmasti myös oikein hyviä, mutta jokin päässäni kielsi minua lutraamasta sokerisiirapilla ja rypsiöljyllä, kun voin samantien käyttää kookosöljyä ja hunajaa. Lisäksi lisäsin joukkoon myös paljon enemmän erilaisia siemeniä ja hiutaleita. Lopputulos oli tosi hyvänmaikuinen, mitä nyt vähän kuivahko, koska vähensin siirapin määrää myös puoleen, koska käytin hunajaa. Olisi varmaan vain pitänyt laittaa se reseptissä mainittu määrä, mutta patukoista olisi silloin todennäköisesti tullut ihan ylimakeita. Pitänee siis keksiä ratkaisu tähän ongelmaan ensi kertaan mennessä.


Ainekset:

70 g kookosöljyä
90 g hunajaa (pitänee lisätä määrää ensi kerralla)
½ dl vettä
9 taatelia
200 g kaurahiutaleita
55 g mantelirouhetta
25 g kookoshiutaleita
60 g kurpitsansiemeniä
35 g auringonkukansiemeniä
25 g chia-siemeniä
15 g seesaminsiemeniä

1. Mittaa kattilaan kookosöljy, vesi, hunaja ja taatelit. Kuumenna seos kiehuvaksi ja hauduta, kunnes taatelit ovat pehmenneet. Kuumenna uuni 175 asteeseen.

2. Mittaa kulhoon hiutaleet sekä siemenet. Sekoita. 

3. Soseuta sauvasekoittimella hunaja-kookosöljy-taateli -seos, kunnes se on siirappista eikä siinä juurikaan ole sattumia. Kaada soseutettu seos kuivien aineiden joukkoon ja sekoita massaksi. 

4. Vuoraa leivinpaperilla sopivan kokoinen uunivuoka ja kaada massa vuokaan. Painele tiiviisti vuuan pohjalle. Paista uunissa noin 20 minuuttia.

5. Jäähdytä ja leikkaa sopivan kokoisiksi paloiksi.

Nämä patukat eivät sitten ole todellakaan mistään kalorittomimmasta päästä, vaan sisältävät suuren määrän energiaa. Näitä ei siis ole tehty napsittaviksi pitkin päivää, vaan tuomaan energiaa silloin, kun sitä tarvitaan. Koko taikinassa oli energiaa huikeat 3130 kcal:a ja energiasisältö valmiissa patukoissa on noin 483 kcal/100g. Ei siis ehkä se kevyin välipala, vai mitä? Toimii kuitenkin varmasti hyvin napostelussa tai sen kuuluisan suklaapatukan korvikkeena!




Viivi

P.s. Meillä päätettiin säilyttää nuo patukat toistaiseksi levynä ja leikata siitä aina paloja sen hetkisen tarpeen mukaan. Jäähtyessään siitä tuli nimittäin entistä kuivempaa!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti