tiistai 8. huhtikuuta 2014

Chia-siemenet ja Chia-pudding

Olen tässä lähiaikoina nähnyt paljon reseptejä Chia-siemenistä. Mitkä ihmeen chia-siemenet??? Päätin ottaa asiasta selvää ja heti mukaan tarttui myös pussillinen noita ihanan näköisiä ja koristeellisia pienen pieniä siemeniä. Mitä niistä sitten oikein voi tehdä? Vaikka ja mitä voin jo vastata tässä vaiheessa, ainakin näkemieni reseptien perusteella. Teinkin sunnuntai-illalla ensimmäisen chia-pudding massan tekeytymään jääkaappiin ja maanantaina päästiin Markuksen kanssa maistelemaan tätä superfood-villitystä aamupalaksi. Eikä todellakaan petytty!! 



Chia on huulikukkaiskasveihin kuuluva kasvi, jonka ravinnerikkaat siemenet ovat perinteistä voimaruokaa Keski-Amerikan alueella ja niitä on käytetty ruokana pidempään kuin esimerkiksi maissia. Mayojen kielessä chia tarkoittaa voimistaa ja siemeniä syötettiinkin varsinkin juoksijoille, jotka huomasivat kykenevänsä juoksemaan näiden siementen voimalla koko päivän.

Chia-siemenet sisältävät noin 40 % arvokkaita kasviöljyjä, noin 20 % proteiinia, runsaasti kuitua, antioksidantteja, vitamiineista A:ta sekä B1- B2- ja B3-vitamiineja sekä mineraaleja, kuten kalsiumia, magnesiumia, rautaa ja sinkkiä. Cocovi:n mukaan siemeniä voi lisätä puuron, jogurtin tai pirtelön joukkoon sellaisenaan. Parhaan vaikutuksen siemenistä saa kuitenkin liottamalla siemeniä nesteessä vähintään 5-30 minuuttia, niin että saat geelimäistä chia-hyytelöä. Hyytelöä taas voi käyttää pirtelöiden joukossa tai syödä ihan sellaisenaan. Tehty geeli säilyy hyvänä noin 2 viikkoa. Energiaa chia-siemenissä on 524 kcal/100g.

Chia-siemeniä voisi kuvata "paremmiksi pellavansiemeniksi" niiden samankaltaisten geeliytyvien ja suolistoa hellivien ominaisuuksien vuoksi. Chia-siemenet sisältävät kuitenkin pellavaa korkeammat ravintoarvot. Chia-siemeniä ei myöskään tarvitse murskata pellavansiemenien tapaan, jotta ravintoaineet pääsisivät imeytymään suolistosta. Chia imee itseensä yhdeksän kertaisen määrän nestettä.

Siemenet sisältävät runsaasti arvokkaita omega-3-rasvahappoja ja E-vitamiinia. Lisäksi ne sisältävät kaksi kertaa enemmän proteiinia kuin muut siemenet tai jyvät. Siemenet hidastavat hiilihydraattien imeytymistä, minkä takia ihminen tuntee olonsa kylläiseksi pidempään. Sen takia ne sopivat varsinkin diabeetikoille, koska ne auttavat säätelemään verensokeria. Runsaan kuitupitoisuuden ja ravinnerikkauden vuoksi ne auttavat myös suolisto- ja ruuansulatusvaivoissa.

Olen törmännyt chia-pudding ohjeisiin useaan kertaan eri ruoka- ja fitnessblogeissa ja päätin näin alkajaisiksi kokeilla The Iron You:n vaniljaista chia-puddingia.


Ainekset:

1/4 cup (45 g) chia-siemeniä
175 ml rasvatonta maitojuomaa
1 tl vanilja extraktia
2 rkl hunajaa
1 erittäin kypsä banaani

Lisäksi:
Boysenmarjoja
Vadelmia
Pakastekuivattuja marjoja

1. Muussaa banaani haarukalla.

2. Sekoita kaikki massan ainekset keskenään ja aseta jääkaappiin hyytelöitymään vähintään tunniksi, mutta mielellään yön yli.

3. Annostele hyytelöä tarjoiluastiaan kerroksittain marjojen kanssa. Koristele pinta esimerkiksi pakastekuivatuilla marjoilla tai marjarouheella.




Chia-hyytelö oli rakenteeltaan todella mielenkiintoista eikä yhtään ällöttävää, mitä lähinnä tässä ruokalajissa eniten pelkäsin. Tällä reseptillä tulee ainakin huikean hedelmäistä chia-puddingia ja aion käyttää juuri tätä reseptiä jatkossakin pohjana muille kokeiluille. Olo pysyi kylläisenä useita tunteja, vaikkei tuohon lasiin ihan hirveästi sitä hyytelöä mahtunutkaan! Eivät ne Cocovi:n ihmiset turhaan väitä tuon hyytelön ehkäisevän näläntunnetta! Kaloreita tuossa lasissa oli yhteensä 293 kcal, joten aamupalaksi se oli juuri sopivan kokoinen. Kaveriksi vielä kuppi tai pari valkoista teetä ja mieli kiittää! Markuskin kehui illalla vielä kotiin tulleessaan, että olo oli uskomattoman hyvä pitkän aikaa hyytelön syömisestä ja hänen tapauksessaan tämä tarkoittanee siis mahan toimintaa :D Suosittelen investoimaan sen 10 euroa tuohon siemenpussiin ja aamupala- ja välipalahetket saavat taas uutta vaihtelua! 

Ihanaa tiistaita kaikille,

Viivi

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti