perjantai 2. toukokuuta 2014

Vähän terveellisemmät tortillakestit

Heippa!

Vihdoin sain siirrettyä kamerasta kuvat koneelle ja päiviteltyä meidän vappupäivän herkkuja tänne blogin puolelle. Me emme tosiaan vappua juurikaan juhlineet, vaan löhöilimme kotona sohvalla ja luimme pääsykokeisiin ja tenttiin. Päätimme kuitenkin tehdä vähän tavallista parempaa ruokaa ja käyttää sen tekemiseen myös vähän tavallista enemmän aikaa. Yleensä meidän yhteiset päivällisemme ovat kiireellä väsättyjä tai edellisten päivien jämiä, joten yhdessä hyvän ruuan kokkaaminen toi paljon vaihtelua arkeen.


Markus kantoi alkuviikosta (vai olikohan jo viime viikon lopulla....) todella hyvännäköisiä keräsalaatteja neljä kappaletta meidän jääkaappiimme ja vaikka kuinka jatkuvasti salaattia puputankin, en kuitenkaan pysty millään kadottamaan neljää valtavaa salaattikerää kitusiini ennen niiden pilaantumista. Sainkin tiistaina idean vähän terveellisemmistä tortilloista, joissa tortillaletut onkin korvattu keräsalaatin lehdillä, siis tyyliin taco. Täytteeksi haluttiin ehdottomasti tehdä itsetehtyä guacamolea sekä tomaattisalsaa, minkä lisäksi päädyimme ostamaan vähärasvaista naudan jauhelihaa sekä broilerin fileesuikaleita, jotka Markus halusi pyörittää vielä kuorrutusseoksessa. Lisäksi pilkoimme täytteeksi vähän kasviksia ja sitä myöten olimmekin valmiita syömään! Markus halusi kuitenkin käyttää salaatinlehtien tilalla tacotubseja, joita meiltä löytyi vielä kaapin pohjalta. Ruoka upposi hyvin ja oli todella hyvää. Salaatinlehdet eivät myöskään hävinneet "tarjoiluastiana" tippaakaan oikeille tacoshelleille, vaan syöminen oli ihan samanlaista suttua alusta loppuun! Ruuasta olisi toki saanut vielä viilattua hiukan terveellisempää, mutta meillä oltiin tyytyväisiä tähän, koska kai sitä välillä saa vähän lipsua tavallisesta tiukasta kaavasta? Tämän ruuan nounout olivat: suuri suolan määrä ja kanan kuorrutusseos, josta ravintosisältöä ei ollut saatavilla, mutta josta kuka tahansa pystyisi kertomaan sen sisältävän sokeria ja muita epäterveellisiä aineita, kuten E-koodeja.



Guacamolen ja salsan teimme tosiaan itse, kuten olemme viimeisen vuoden aikana tehneet aina, kun tortilloja on syöty. Itse tehty guacamole on tuhat kertaa parempaa, kuin kaupan valmiit mössöt ja salsakin maistuu paljon raikkaammalta itse tehtynä. Hintaa toki tulee hiukan sitä valmispurkin hintaa enemmän, mutta hinta-laatusuhde on kuin puhdasta kultaa! Tällä kertaa unohdimme ostaa korianteriruukun kaupasta, joten nämä versiot on toteutettu olosuhteiden pakosta ilman sitä.


Guacamole:

Ainekset:

2 kypsää avokadoa
1 iso sipuli
1 iso valkosipulinkynsi
1-2 chiliä
1 limen mehu
1 tomaatti
tai
salsasta ylijäävät tomaatin sisukset
ruususuolaa
korianteria

1. Halkaise avokadot, poista kivet ja kaavi sisus kippoon. Muussaa haarukalla sopivan sileäksi. Itse jätän joukkoon hieman sattumia.

2. Kuori ja pilko sipulit pieneksi kuutioksi. Lisää avokadon sekaan.

3. Halkaise chili, poista siemenet ja halutessasi chilin valkoinen osa (joka on siis se tulisin osa siemenien lisäksi). Hienonna ja lisää kippoon.

4. Pilko tomaatti haluamasi kokoiseksi kuutioksi tai lisää joukkoon salsasta yli jääneet tomaatin sisukset. Tarkoituksena on saada guacamolen joukkoon hieman kosteutta ja tomaatin makua.

5. Purista limetistä mehu ja kaada guacamole seokseen. Älä kaada kerralla kaikkea mehua seokseen, vaan maista välillä. Meillä meni koko lime, mutta joku voisi pitää tuota määrää liian suurena! Maistele!!

6. Mausta guacamole suolalla ja pilko lopuksi joukkoon korianteria.


Pico de gallo, tomaattisalsa:

Ainekset:
6 tomaattia
1 punainen chili (jos tulinen)
tai
2 mietoa punaista chiliä
1 pieni sipuli
2 rkl limemehua
½ tl ruususuolaa
korianteria

1. Halkaise tomaatit. Poista vetinen sisus ja siemenet erilliseen astiaan ja hienonna tomaatin liha sopivaksi kuutioksi. Reseptin mukaan tomaatti pitäisi möyhentää melko sileäksi, mutta me haluamme salsamme "chunkympana". Älä heitä sisusta pois, vaan käytä esimerkiksi guacamolen valmistamiseen.

2. Halkaise chili, poista siemenet ja halutessasi myös chilin valkoinen sisus. Hienonna ja lisää tomaattien joukkoon.

3. Hienonna sipuli pieneksi kuutioksi ja lisää seokseen.

4. Purista limetistä mehu ja mittaa salsan joukkoon. Mausta suolalla. Leikkele lopuksi joukkoon korianteria.



Lisäksi tarvitset (esimerkiksi):

Naudan jauhelihaa (kevyt, esim. 10%)
Broilerin fileesuikaleita
Mausteita
Kurkkua
Paprikaa
Salaatteja
Keräsalaattia tarjoiluun
Tacotubseja (Lämmittäkää uunissa, 150 astetta 15 minuuttia!! T. Markus)

Salaatinlehti taco
Tacotub täytettynä

Meille tämä ruoka maistui oikein hyvin ja kruunasi illan leffaelämyksen kanssa meidän vappumme! Jos ette ole vielä suunnitelleet mitään suurta viikonlopun ruokalistalle, niin suosittelen pyöräyttämään guacamolea ja salsaa joko tortillojen täytteeksi tai lauantai-illan sipsipussin kyytipojaksi! Ovat varmasti kaiken vaivan arvoisia (ja naiset, vink vink! Näiden varjolla saatte miehennekin viettämään keittiöön laatuaikaa kanssanne! Nimim. Kokemusta on ;). 



Hauskaa viikonloppua kaikille!

Viivi

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti