tiistai 13. toukokuuta 2014

Limettinen raakakakku

Heippa!

Muutama viikkoa sitten postiluukusta napsahti ihan uusi Maku-lehden leivontanumero ja pakkohan sieltä oli taas jotain leivottavaa ja kokeiltavaa löytää! Nykyään tästä reseptien kokeilusta on tullut tavallista hankalampaa, koska meillä ei yksinkertaisesti syödä mitään herkkuja ja Maku-lehti nyt ei tunnetusti ole se fitness-hömppäilijöiden paratiisilehti! ;) Mukaan oli tällä kertaa mahtunut kuitenkin myös yhden raakakakun resepti á la Karita Tykkä, joten pääsin kuin pääsinkin hiukan leipomisen makuun! Lisäksi äitienpäivä koputteli sopivasti ovella, joten kaikkea ei tarvinnut itse syödä ja oli lisäksi todella hyvä syy leipoa jotain hyvää! Tämä kakku lähtikin sitten lahjaksi Markuksen äidille!

En ollut koskaan ennen leiponut raakakakkua, ainoastaan katsellut herkkulisen näköisten tuotosten kuvia ja lueskellut reseptejä ajatellen, että sitten joskus. Ryhdyin innoissani tuumasta toimeen ja pakko myöntää, että normaalien kakkujen leipominen on yleensä huomattavasti helpompaa. Tai toinen vaihtoehto on, että ensikertalaisena minulle ei vain ollut vielä itsestään kehittynyt sitä "raakakakku touch:ia", jota selkeästi tämän ihanuuden leipomiseen tarvittiin. Voin jo heti alkajaisiksi kertoa, että blenderi ei ollut varsinkaan pohjan toteutukseen se paras mahdollinen vempele, mutta vielä vähemmän suosittelen sotkemaan sauvasekoitinta kakun leipomiseen! Minulta siis selkeästi puuttui se oikea väline, mutta kakku onnistui hyvin joka tapauksessa. Vaikeuksien kautta voittoon, vai miten se meni?

Kakun toteutus oli myös hiukan normaalia sokerikakkua työläämpää, sillä esimerkiksi cashewpähkinät ja taatelit piti muistaa pistää likoamaan jo edellisenä iltana. Hunaja on myös taateleiden tapaan hyvin tahmaavaa tavaraa ja tuntui, että koko taikina oli kokoajan lähempänä blenderin seinämiä kuin niitä teriä. Ja sinne blenderin terien alle mahtuu paljon tavaraa, näin kokemuksen syvällä rintaäänellä voin senkin paljastaa. Lopputulos oli kuitenkin kaiken vähdin ja vaivan arvoinen ja kakkua pystyi herkuttelemaan (kohtuuduella!!) hyvällä omalla tunnolla, koska tiesi kaikkien kaloreiden olevan niin sanottuja terveellisiä ja täysiä kaloreita! Kakku keräsi myös muiltakin kehuja ja kului alkuun hyvään tahtiin! Isoa palaa tätä herkkua ei kuitenkaan tuhtiutensa takia pysty kerrallaan syömään. 

Vaikka äitienpäivä menikin jo, saa tästä kakusta ihanan lisän esimerkiksi valmistujaisten tarjoilujen joukkoon. Itse ainakin totesin kakun syömisen jälkeen, ettei kaiken hyvän tarvitse aina olla epäterveellistä! Namskis!



Ainekset:

Pohja:
4 dl saksanpähkinöitä
1 dl pekaanipähkinöitä
2 rkl hunajaa
4 taatelia
ripaus ruususuolaa

Täyte:
5 dl cashewpähkinöitä
4 rkl kookosöljyä
1 dl limemehua
1 dl hunajaa
ripaus ruususuolaa

Koristeluun:
Limeviipaleita
Limen raastettua kuorta

Esivalmistelut:

1. Edellisenä iltana mittaa erillisiin kulhoihin cashewpähkinät ja taatelit. Kaada päälle vettä siten, että pähkinät ja taatelit peittyvät. Anna liota yön yli. En liottanut itse pohjaan tarvittavia saksanpähkinöitä ja pekaanipähkinöitä, mikä teki pohjan valmistamisesta minun blenderilläni erittäin hankalaa. Myös saksanpähkinät ja pekaanipähkinät voisi liottaa yön yli? Jos joku tietää jo valmiiksi, ettei niin voi tehdä, ilmoittakaa se minullekin!!

Valmistaminen:

1. Mittaa pohjan ainekset monitoimikoneeseen/blenderiin. Jos olet liottanut saksanpähkinät ja pekaanipähkinät, valuta niistä ja taateleista ylimääräinen vesi pois siivilää apuna käyttäen. Sekoita ainekset leikkuuterällä tasaiseksi massaksi. Massaa kannattaa blenderillä tehtäessä sekoitella välillä lusikalla pohjia myöten, sillä tahmaavat hunaja ja taatelit liistraavat isot pähkinät terien alle ikävästi. Itse keikutan blenderiä koneen käydessä myös aikatavalla, mitä ei tietenkään saisi tehdä.

2. Painele taikina leivinpaperilla vuoratun irtopohjavuuan pohjalle (koko n. 20-25 cm).


3. Valuta cashewpähkinät. Mittaa täytteen ainekset blenderiin. Lämmitä kookosöljy vesihauteessa juoksevaksi ja mittaa muiden ainesten joukkoon. 

4. Blendaa täyte mahdollisimman sileäksi. Tämä vaihe onnistui minulla ainakin erittäin kivuttomasti, koska pähkinät olivat valmiiksi hyvin pehmeitä. Suosittelen siis liottamaan cashewpähkinöitä yön ylitse, vaikkei alkuperäinen ohje niin käskekään!

5. Kaada täyte pohjan päälle vuokaan. Ohjeessa kakku käsketään pakastaa (vähintään kolme tuntia), mutta meillä sitä säilytettiin päivän ja yön yli jääkaapissa ja hyvää tuli!


6. Koristele kakku raastetulla limen kuorella ja limeviipaleilla. Tarjoile ja nauti! Limeviipaleista voi ja kannattaakin puristaa vähän extramakua kakun päälle syödessä!





Halusin saada tästä ihanasta kakusta ihania ja herkullisia kuvia, joten pistimme kaikki naiset päämme yhteen ja saimme aikaan mitä ihastuttavimpia otoksia! Kiitokset vielä assisteerauksesta!

Viivi


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti