perjantai 9. toukokuuta 2014

Uusin villitys: Smoothiet

Huomenta!

Olen jo pitkään ihaillut netissä eri yhteyksissä bloggaajien tekemiä ihanan värisiä ja näköisiä smoothieita ja samalla haaveillut tekeväni itse joskus vastaavia. Omistin tuolloin ainoastaan ison blenderin, johon tulee aina vaistomaisesti lykättyä suurempia määriä aineksia ihan vain sen takia, että kulho on suuri. Ja sen kerran, kun erehdyt tekemään tuossa blenderissä vain yhden annoksen smoothieta, suurin osa juomasta on pitkin blenderin seiniä ja menee sen vuoksi viemäristä alas.

Viime kertaisen Pirkka-lehden liitteenä oli mainos Electrolux:in Sport blenderistä, josta olin sattumoisin juuri lukenut erään blogistin kattavan postauksen. Blenderi oli tarjouksessa puoleen hintaan ja päätin siltä seisomalta lähteä sitä Markuksen kanssa ostamaan. Suuntasimme siis Citymarkettiin. Etsimme kodinkoneosaston jokaisen hyllyvälin läpikotaisin löytämättä kuitenkaan tuota huikeaa kapistusta. Palasimme siis tyhjin käsin kotiin. Kotona päätin kuitenkin vielä vilkaista mainoksen uudestaan, ihan vaan tarkistaakseni, mistä Citymarketista blenderi olisi pitänyt löytyä, kun Kupittaan Citymarketissa sitä ei ollut. Eikä ihme, sillä tarjous oli KodinYkkösen ja astui voimaan vasta 1.5.2014. Olimme siis viikon etuajassa ja täysin väärässä putiikissa. Tarjous jäi kuitenkin hautumaan päähäni ja viikonloppuna kävimme noutamassa tuon ihanan kapistuksen 25 euron hinnalla kotiimme. Sen jälkeen olemmekin olleet erottamattomat!



On hassua, miten smoothie yhdistää sellaisia aineksia täydellisesti toisiinsa, joita et ikimaailmassa pistäisi sellaisenaan samaan aikaan suuhusi. Blenderissä käyttämisen jälkeen maut sointuvat täydellisesti yhteen, vaikka vielä nappia painaessa saatoit ajatella mielessäsi "Oh boy, tästä voi tulla aika sotku". Olen tässä esimerkiksi todennut suklaan sopivan smoothien kuin smoothien joukkoon. Tämän olen todistanut olosuhteiden pakosta, sillä vielä toistaiseksi kaapistamme löytyy Whey-100 - proteiinijauhetta ainoastaan suklaan makuisena. Kunhan postimies jaksaa Fitnesstukun pakettimme raahata postiin, saan heraa myös sitruunajogurtin, vaniljan ja maustamattoman makuisina. Ja blenderi alkaa laulamaan entistä kovempaa!

Olen aina ajatellut, että tahdon ruokani ehdottomasti kiinteänä. Pureskeltavana. Makusteltavana. En todellakaan juotavana, koska eihän se voi edes täyttää mahaa ja katoaa pienessä hetkessä tuhkana tuuleen. Ja sitten onkin taas nälkä. Olen kuitenkin joutunut pyörtämään puheeni ainakin iltapalasmoothien ja palautussmoothien osalta. Palautussmoothie tai postworkout-smoothie (rakkaalla lapsella on monta nimeä) oli näistä kahdesta se helpompi, koska olen tottunut palautusjuomani nauttimaan veteen sekoitettuna ja teen sitä aika usein edelleenkin. Kun treeni kuitenkin venahtaa ylipitkäksi ja pääsen kotiin vasta puoli yhdeksän maissa, koen turhaksi juoda ensin palautusjuomaa ja puolen tunnin päästä surauttaa erikseen iltapalasmoothien. Tämän takia olen sullonut nuo kaksi ihanuutta viimeisimpinä iltoina samaan purkkiin ja hyvää on ollut. Lisäksi nälkä on kadonnut sen sileän tien ja maha on täyttynyt melkein jopa ylitäyteen!


Tällä hetkellä olen aivan tajuttoman koukussa aamupuuroon heraproteiinilla, raejuustolla ja pakastemarjoilla, joten aamupalasmoothie odottelee vielä ruokavaliooni ilmestymistään. Vaasan ruispalojen Facebook-sivulla oli myös muutama kokeilemista odottava resepti, joissa smoothien sekaan oli heitetty pala ruisleipää! Tällainen smoothie voisi toimia juuri aamupalana. Lisäksi haluan ehdottomasti seuraavan palkkapäivän tullen käydä hamstraamassa superfood - jauheita, kuten smoothie mix:iä, mehiläisen siitepölyä, spirulinaa ja ja ja... Katsotaan, mitä kaikkea loppujen lopuksi tarttuukaan mukaan! Kaappeja täydennettiin viimeisimmällä kauppareissulla muun muassa kaakaonibsien ja raakakaakojauheen osalta, minkä lisäksi avokadopohjaiseen smoothieenkin löytyy jo ainekset jääkaapista! Lupaan päivitellä parhaat kokeilut tänne myös aikanaan!




Tämän blenderin ehdottomia plussia ovat olleet:

1. Laitteen pieni, näppärä koko

2. Käytön yksinkertaisuus (töpseli seinään ja nappia painamaan)

3. Pullon sopiva koko

4. Helppo pestävyys, konepesun kestäviä

5. Suhteellisen "hiljainen" ääni (verrattuna ainakin meidän isoon blenderiin)

6. Suuri murskausteho!! Hienontaa erittäin hyvin kaiken tunnistamattomaksi mössöksi ja sehän tässä on tarkoituskin!


7. Kätevyys. "Kulho" toimii samalla kiireisen ihmisen juomapullona.

8. Halpa hinta --> hyvä hinta-laatusuhde


Niitä miinuksiakin löytyy muutama:

1. Välillä tuntuu, ettei koneen teho riitä koko pullollisen läpikotaiseen sekoittamiseen, vaan sekoitusta pitää avustaa manuaalisesti pulloa riehakkaasti ravistelemalla. Vika voi olla kuitenkin myös siinä, missä järjestyksessä ainekset pulloon laitan.

2. Koneen mukana tuli vain yksi smoothiepullo, eikä vaihtopulloja ainakaan toistaiseksi myydä erikseenkään.

3. Pullon suuta on kavennettu mielestäni hiukan liikaa, vähempikin olisi riittänyt, sillä nyt täyttö ruokalusikallakin on vähän hankalaa.

4. En ole vielä testannut pullon käyttöä juomapullona, mutta korkin reikä näytti aika pieneltä siihen nähden, että smoothien kuuluu olla jonkunverran vettä paksumpaa...

Olen kuitenkin ollut erittäin tyytyväinen blenderiin noin niinkuin kokonaisuudessaan enkä todellakaan antaisi sitä enää mistään hinnasta pois!


Loppuun saatte vielä smoothie innostuksenne ylläpitoon/aloitukseen pari hyväksi kokemaani reseptiä! Jos suklaan maku karsastuttaa, niin sen voi myös jättää pois. Rohkaisen kuitenkin kokeilemaan sen lisäämistä marjojen joukkoon, koska se toimii tavalla, jota ette pysty edes aavistamaan! Nam!



Mustikka-banaani-suklaasmoothie:

Ainekset:

200 g maustamaton maitorahka (esim. Arlan proteiinirahka)
1 banaani
25 g Whey-100 -heraproteiini, suklaa
100 g mehukeitto, esim. mustikka (Minulla taisi olla mansikkaa, heh.)
80 g mustikka

Koristeluun:
Mulperimarjoja
Kaakaonibsejä
Pakastekuivattuja mustikoita



Vadelma-banaani-suklaasmoothie:

Ainekset:

200 g maustamaton maitorahka
1 banaani
15 g Whey-100 -heraproteiini, suklaa
50 g vadelma
1 dl mehukeitto, esim. vadelma

Koristeluun:
Vadelmia
Kaakaonibsejä


Valmistus (yleisesti):

1. Laita kaikki ainekset blenderin pulloon. Järjestyksessä kannattaa kovimmat ja kohmeisimmat säästää viimeiseksi, eli lähimmäksi terää. Tällöin sekoittuvuus on kaikkein paras. Manuaaliselta moukaroinnilta tuskin silti säästyt. 

2. Surauta blenderillä sekaisin. 

3. Tarjoile lasista tai juo suoraan pullosta. Lasiin kaataessasi voit koristella smoothieita haluamallasi tavalla, esimerkiksi kaakaonibseillä.

Ihanaa alkavaa viikonloppua! Muistakaa juhlia sunnuntaina äitejänne oikein kunnolla ja vaikka makeita herkkuja tarjoillen! Meidän äitien tarjoiluista juttua viimeistään ensi viikolla!

Viivi

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti