lauantai 17. toukokuuta 2014

Broileri-kesäkurpitsapyörykät

Selailin taannoin euroviisuja katsellessani The Iron You:n herkullista blogia ihan muuten vain, ja kalastelin tietysti samalla hieman inspiraatiota keittiön puolelle. Näytölle osui kuin sattuman kaupalla kuva vihertävistä, mutta samalla niin herkullisen näköisistä pyöryköistä ja totta kai niistä oli pakko lukea lisää! Teksti vain parani paranemistaan ja kulminoitui "Nutrition Facts" -osioon, minkä jälkeen en pystynyt enää perääntymään. Syteen tai saveen, näitä oli tehtävä!



Kyseessä ovat siis ihan mielettömät broilerin jauhelihasta, valkuaisesta ja kesäkurpitsasta tehdyt lihapullien näköiset hyvin maustetut pyörykät, joissa energiaa per 100 grammaa on vain 66,5 kcal. Eikä tässä tosiaankaan vielä kaikki, vieläkin parempaa on nimittäin luvassa. The Iron You:n tekemät pyörykät olivat hieman omiani pienempiä, mutta hänen blogissaan yhden pyörykän luvataan sisältävän vain 0,3 grammaa rasvaa, 1 gramma hiilihydraatteja ja huikeat 5,3 grammaa proteiinia! Itse laskeskelin sadassa grammassa olevan noin 10 grammaa proteiinia. Sata grammaa taas on minun pyöryköissäni noin viisi kappaletta. Tästä ei mikään ruoka voi enää oikeasti pistää paremmaksi, vai voiko?

Makumaailma näissä pyöryköissä oli jo valmiiksi minulle mieleinen, joten en juurikaan joutunut reseptiä muuttamaan. Olen ennenkin maustanut pyöryköitä mintulla, mikä toimii minusta jollain kummalla tavalla ihan sairaan hyvin! Suosittelen siis oikeasti laittamaan reseptissä mainitun 2 rkl minttua massan joukkoon, sillä se ei ole ainakaan omasta mielestäni yhtään liikaa! Jos olet täysin tottumaton mintun käyttäjä, voi määrää pienentää yhteen ruokalusikalliseen, mutta sitä pienempi määrä katoaa aivan taatusti massan joukkoon ilman, että sitä edes maistaa valmiissa pyöryköissä.

Olen koonnut nyt kahtena päivänä sekä lounaani että päivälliseni näiden pyöryköiden pohjalta ja säästimpä vielä kolme hassua "pullaa" huomiselle lounaallekin. Eikä todellakaan kyllästytä. Ja vaikka alkaisikin kyllästyttää, niin voin kertoa, että edellä mainittujen ravintoarvojen muistelemisen jälkeen kyllästyminen on varmasti tiessään! Lisäksi olen saanut syödä ihan hullun suuria annoksia, joissa energiamäärät ovat kuitenkin jääneet alle 300 kcal:n ja samalla massu on käskenyt tuskissaan minua lopettamaan syömisen. Ihan uskomatonta! 


Avattiin muuten uusien perunoiden kausikin torstaina, kun kaivettiin vihanneslokerosta pussillinen espanjalaisia uusia perunoita. Ja voi pojat, että ne maistuivat hyvälle, eikä minua edes harmita, että ne eivät ole kotimaisia! Toki olisi kiva suosia suomalaista, mutta niiden hinta on vielä niin kovin suolainen! Siis: lisää espanjalaisia perunoita meille!




Broileri-kesäkurpitsapyörykät:

Ainekset:
400 g broilerin jauhelihaa
1 (keskikokoinen) sipuli
1 iso kesäkurpitsa
2 valkuaista
tai 
90 g valkuaista tetrasta
2 rkl minttua
2 rkl kuivattua ruohosipulia
(persiljaa)
1 tl ruususuolaa
½ tl mustapippuria
(½ tl cayennepippuria)
1 tl kurkumaa

1. Kuori ja hienonna sipuli pieneksi kuutioksi. Kuori kesäkurpitsa ja raasta karkeaksi. Laita uuni lämpenemään 200 asteeseen.

2. Mittaa kulhoon sipuli, kesäkurpitsa, broilerin jauheliha, valkuaiset ja mausteet.

3. Sekoita massa käsin tasaiseksi.

4. Muotoile massasta haluamasi kokoisia pyöryköitä ja asettele leivinpaperilla vuoratulle pellille. Paista uunin keskitasolla noin 20 minuuttia.

5. Tarjoile lämpimänä.


Kermaviilikastike:

Ainekset:
200 g kermaviiliä
1-2 rkl tilliä
1 rkl ruohosipulia
1 rkl sinappia
1-2 rkl sitruunamehua

1. Mittaa kaikki ainekset pieneen kippoon. Sekoita keskenään ja maista. Lisää tarvittaessa sitruunamehua, tilliä tai sinappia. 

2. Tarjoile esimerkiksi uusien perunoiden ja broileri-kesäkurpitsapyöryköiden kanssa.



Olen tämän painonpudotusprojektin aikana löytänyt niin paljon uusia ulottuvuuksia syömiseeni ja tällaisten ruokamaailman helmien löytyminen vain motivoi minua entisestään etsimään entistä parempia ja kevyempiä tapoja syödä hyvää, maittavaa, ravitsevaa ja täyttävää ruokaa! Onko teillä jotain hyviä reseptejä, joita käytätte kerrasta toiseen juuri niiden terveellisyyden ja täyttävyyden takia?

Viivi


2 kommenttia:

  1. Tämä ohje menee kyllä ehdottomasti testiin. Teetkö ikinä falafeleja, ne kun tuli näistä pullista jostain syystä mieleen? :D Niissäkin on ravintoarvot aika kohdallaan.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Jep, en voi muuta kuin vain suositella! :) En ole koskaan tehnyt, mutta taidampa tästä vinkistä johtuen sellaiset ensi viikolla pyöräyttää!! ;)

      Poista