torstai 8. toukokuuta 2014

Kanaa Korma

Heipä hei!

Tein joskus alkuvuodesta ensimmäisen kerran elämässäni itse currypaste:a Jamie Oliverin innoittamana ja postasin tuon eksperimentin silloin leivontablogiini. Edellisiltana Markus ilmoitti haluavansa currykanaa seuraavaksi päiväksi. Nostin uskomattoman älämölön, koska huonosti nukutun yön ja huonosti menneen salitreenin jälkeen hermo oli ihan vain _pikkuisen_ kireällä. Miten minun pitäisi muka ehtiä tekemään currytahna alusta alkaen, tehdä marsipaanikukkia äitienpäiväkakkuihin ja vielä siinä välissä ehtiä lukemaan TÄYSPAINOISESTI pääsykokeisiin? Liikaa y-, x- ja z-muuttujia. Päätin kuitenkin palata currytahnan ohjeen pariin ja muutaman kerran reseptin lukaistuani totesin sen valmistuvan varmasti jonkun lukutauon aikana. Markus tuli tyytyväiseksi ja minä onnittelin itseäni jo valmiiksi multitaskaajan kyvyistäni. 

Viime kerralla iskimme currytahnan kaikki ainekset lähes pilkkomattomina blenderiin (siis suureen blenderiin) ja yritimme saada aikaan tasaisen tahnan siinä kuitenkaan onnistumatta. Jouduimme siirtämään mömmön blenderistä sauvasekoittimen purkkiin ja jatkamaan hommaa uusin välinein. Ja tiskivuori vain kasvoi kasvamistaan. Tällä kertaa otin viime kerrasta opikseni ja pilkoin kaikki ainekset valmiiksi hyvin hyvin pieniksi. Valkosipulinkynnet esimerkiksi murskasin valkosipulipuristimella ja inkiväärin pilkoin veitsellä hyvin hienoksi. Chilit menivät puolen sentin palasissa purkkiin ja mausteet hienonsin huhmareessa extrahienoksi jauheeksi. Ja tällä kertaa jätin sen blenderin suosiolla kaappiin ja aloitin suoraan sauvasekoittimella. Tämä ratkaisu oli ihan loistava ja tahna oli tahnaa alle viidessä minuutissa!

Viime kerralla olimme unohtaneet ostaa tomaattipyreetä, minkä takia käytimme tahnan valmistamiseen ketsuppia. Tässä kohtaa on pakko myöntää, että edellinen tahna oli omasta mielestäni ehkä hiukan parempaa. Syytän tästä juuri tuota ketsuppi-tomaattipyree-episodia! Tahnaan saa lisättyä kyllä halutessaan sitä makeutta, vaikka tomaattipyreetä käyttäisikin, esimerkiksi palmusokerilla. Tomaattipyreellä tahnasta tuli paljon edellistä paremman värinen, joten en suosittele sillä ketsupilla lutraamista, lisätkää halutessanne ennemmin sitä palmusokeria! Tällä kertaa extempore-kokkauspäätöksen takia kaapista ei löytynyt (yllättäen) tuoretta korianteria, mikä kuitenkin teki tahnaan vielä sen oman kivan makunsa, joten suosittelen sen käyttöä lämpimästi!

Vaikka alussa manailinkin, kuinka kauan tämän ruuan tekemiseen kuluu aikaa, torppaan tuon väitteen tässä kappaleessa. Tahnan valmistus oli tällä kertaa paljon edelliskertaa nopeampaa, koska a) tiesin jo, mitä olin tekemässä b) kaivoin kaikki tarvitsemani ainekset valmiiksi pöydälle odottamaan ja c) vaihdoin blenderin suosiolla sauvasekoittimeen. Tahnan tekoon kului aikaa yhteensä noin 15 minuuttia, mikä olikin kanan paistamisen lisäksi pisin tämän ruuan valmistamiseen vaadittu ajanjakso. Ja tahnanhan voi tehdä jo hyvissä ajoin etukäteen valmiiksi jääkaappiin odottamaan, jolloin herkullinen intialainen ruoka valmistuu tarvittaessa käden käänteessä!

Kanaa Korma, olkaa hyvät!



Ainekset:

Curry Paste:
3 valkosipulinkynttä
peukalon mittainen pätkä tuoretta inkivääriä
½ tl himalajan suolaa
2 rkl seesamiöljyä
2 rkl tomaattipyreetä
(tai sitä ketsuppia, jota en enää juurikaan suosittele, mutta hätätapauksen varella se tässä mainittakoon)
(palmusokeria)
2-3 chiliä, värin ja lajikkeen voit valita omien mieltymystesi mukaan
2 rkl mantelilastuja
(3 rkl kookoshiutaleita)
kourallinen tuoretta korianteria
2 tl kuminan siemeniä
1 tl korianterin siemeniä
1 tl  savustettua paprikaa (jauhettu mauste)
1 tl garam masalaa

Lisäksi:
500 g kanasuikaleita tai kanafilettä
1 tlk kookosmaitoa
4-5 kpl kaffirlimetin lehtiä
riisiä tai ohraa keitettynä

Currytahna:

1. Kuori valkosipulinkynnet ja inkivääri. Purista valkosipulit sauvasekoittimen kippoon valkosipulipuristimen läpi. Pilko inkivääri pieneksi ja lisää valkosipulin joukkoon.

2. Mittaa purkkiin suola, seesamiöljy, tomaattipyree, halutessasi palmusokeri, mantelilastut, korianteri sekä kookoshiutaleet. 

3. Pilko chilit krouveiksi palasiksi. Jos haluat tahnasta mietoa, poista chileistä valkoinen sisus ja siemenet. Kastikkeeseen lisätään kuitenkin kookosmaitoa, mikä leikkaa tulisuutta, joten itse ainakin löin chilit purkkiin sellaisenaan. Lisää chilit muiden ainesten joukkoon.

4. Kuumenna pannu. Lisää kuivalle pannulle kuminan- ja korianterin siemenet ja paahda kevyesti, kunnes ne alkavat tuoksua huumaavasti. Kaada paahdetut mausteet huhmareeseen ja jauha hienoksi. Lisää kaikki mausteet (myös savustettu paprika ja garam masala) tässä vaiheessa muiden ainesten joukkoon sauvasekoittimen kippoon.

5. Viritä sauvasekoitin toimintavalmiuteen ja anna palaa. Lopputuloksena pitäisi syntyä tasaista punaista tahnaa. Jos käytit ketsuppia, värin tulisi olla suhteellisen oranssi(npunainen). 

6. Kaavi tahna kippoon odottamaan käyttöä tai jatka suoraan seuraavaan vaiheeseen.

Currytahna ketsuppia käyttämällä.

Currytahna tomaattipyreetä käyttämällä.
Kastike:

1. Paista kanat pannulla ja nosta syrjään. Keitä riisi tai ohra paketin ohjeen mukaan ja valuta.

2. Kaada pannulle sekä currytahna että kookosmaito. Sekoittele hyvin, kunnes tahna on tasaisesti liuennut. Älä anna hellan posottaa tässä kohtaa suurimmalla teholla, tai käy huonosti.

3. Lisää joukkoon kaffirlimetin lehdet ja kanat. Anna hautua levyllä joko pienellä lämmöllä tai jälkilämmössä.

4. Tarjoile kastike ohran tai riisin kanssa ja koristele halutessasi korianterilla.

Kastikkeessa oli energiaa noin 177,3 kcal 100 grammaa kohden, jos se jotakuta minun lisäkseni kiinnostaa! :) 



Ohra korvasi riisin ihan täydellisesti! Kiitos vinkistä rakas siskoseni!
Tällä kertaa oli niin kova nälkä, että kunnolliset ruokakuvat jäivät ottamatta. Tahdon kuitenkin jakaa tämän kuva, jotta näette kastikkeen värien eron. Edelliset (hienot) kuvat on otettu edellisellä Kanaa Korma -kerralla ja silloin currytahnan tomaattipyree oli korvattu ketsupilla. Väriero oli suuri.
Viivi

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti