maanantai 16. kesäkuuta 2014

Taste of Helsinki (post)fiilistelyt

Heippa taas!

Aaaaaaah, ihana ja tavallaan rentouttava viikonloppu on nyt takana päin, vaikka se ei oikeastaan ollut ollenkaan sellainen "rento viikonloppu", jollaisena se tavallisesti kuviteltaisiin. Minun rentoon viikonloppuun ei nimittäin tavallisesti todellakaan kuulu jatkuva klo 7 pintaan herääminen, saatika sitten jatkuva ramppaaminen paikasta toiseen. Hyvä ruoka ja loistava seura taas ovat niitä asioita, jotka tekivät meidän viikonlopusta aivan loistavan, rentouttavan ja mieleenpainuvan. Ajattelin näin maanantain iloksi hypettää nyt ensin Taste of Helsinki - tapahtumasta, sillä se oli MIE-LE-TÖN! Jos olisin eilen millään jaksanut liikuttaa käsiäni tai sormiani kotiin palaamisen jälkeen, olisin todellakin tullut jo aikaisemmin hypettämään tuosta nimenomaisesta kokemuksesta!


Edellisessä Taste of Helsinki - postauksessa avasinkin tapahtumaa jo vähän tarkemmin, joten voitte basic informationit käydä lukemassa täältä. Nyt paneudutaan tarkemmin itse tapahtumaan sen fiiliksen ja itse ruokien pohjalta.



Alueelle oli superhelppo löytää ja kaikki oli järjestetty todellakin viimeisen päälle. Vieraalle oli siis todella helppo saapua paikalle ja opastukset ja kyltit oli hoidettu asianmukaisesti. Peukut jo pelkästään siitä pystyyn järjestäjille! Alueesta oli tehty erittäin viihtyisä ja väenpaljous oli huomioitu aivan loistavasti järjestelyissä! Pöytiä riitti jokaiseen makuun, sillä alueella pystyi "pystökaffe" meinigillä syömään seisovalteen, mutta halutessaan pystyi valloittamaan myös pienen lasisen "terassipöydän", kunnon patioryhmän tai vaikka säkkituolin oman fiiliksen mukaan.


Tarjolla oli purtavaa varmasti jokaiseen makuun ja näytteilleasettajatkin tarjosivat maisteltavaksi vielä omia herkkujaan. Summa summarum: syömistä riitti monen tunnin ajalle, kunhan meidän valuuttaamme oli kunnon tukku markoiksi vaihdettavaksi! Kuivin suin ei alueella myöskään olisi tarvinnut kulkea, vaan viinivalikoima oli varmasti parempi tai ainakin laadukkaampi kuin pienessä Alkossa konsanaan. Shamppanjalla ja Laitilan Wirvoitusjuomatehtaan kuplivilla sai pidettyä nestehukkaa myös jonkun aikaa loitolla!

Raakamakkaran valmistusta MasterChef 2012 Mika Tuomosen tapaan.
Ruuista voisin kirjoittaa ummet ja lammet, sillä kaikki (18 annosta kai kaiken kaikkiaan, huh huijaa....), mitä yhdessä Markuksen kanssa maistelimme, oli erinomaisesti valmistettu ja maut sointuivat ihan uskomattomalla tavalla yhteen. Nyt voin siis myös kertoa tietäväni, mikä se #Foodgasm oikein on. En malta odottaa, että saan Soppa365:sen kautta nuo eiliset reseptit käsiini ja pääsen niitä itsekin testailemaan! Koska ruoka oli aivan loistavaa, tunnelma erinomaista ja kaikki niin fiiniä ja ihanaa, päätin toteuttaa tämän fiilistelyn vähän eri tavalla, kuin pelkkiä kuvia ja annoshypetystä postaten. Käydään festivaali siis läpi erilaisten kategorioiden ja tukisanojen avulla! Olkaa hyvät!

Päivän piristys:
Näytteilleasettajien joukosta löysimme kaksi piristäjää, kun Soppa365:den kojusta sain käsiini ihan uuden Soppa365 -lehden ja vielä ilmaiseksi. Olen tuota lehteä siis kuolannut Prismassa jo usemman tovin, mutten koskaan ole ostamiseen asti päässyt. Nyt jo lehden nopean selaamisen jälkeen olin erittäin tyytyväinen sisältöön ja sen vajaan kolme euroa olen jatkossa valmis tuota paketista maksamaan. Soppa 365:den pisteen vieressä komeili myös leipomo Frambois:en ihana pieni nurkkaus täynnä ihastuttavia leivonnaisia leivistä leivoksiin. Maistoimme vadelmaisia madeleine-leivoksia ja ihastuimme kumpikin. Pussillinen (6kpl) noita ihanuuksia kustansi vain 2 euroa, joten ne lähtivät ehdottomasti mukaan! Koostumus oli ihanan kostea ja maku todella vadelmainen, ahhh!



Ilman tätä emme olisi selvinneet:
Heti portilla nappasimme mukaamme "oppaan", joka sisälsi tietoa tapahtumasta sekä muun muassa tapahtuma-alueen kartan ja kaikkien ravintoloiden menut. Ilman tätä vihkosta emme todentotta olisi selvinneet päivästä kunnialla, eivätkä olisi varmasti muutkaan vierailijat! Kun menu kulki kätevästi koko ajan mukana, annosten ostamista voisi kutsua täsmäostokseksi. Jonot eivät kasvaneet missään vaiheessa kovinkaan pitkiksi ja liikkuivat vähintäänkin nopeasti. Tuosta kaikesta annan ison kiitoksen tuolla ohjelmavihkoselle!

Coconut caramel pork - karamellipossua, paahdettu kookosdressing, chiliä ja korianteria, Farang
Pettymyskö?:
Odotin Kaartin Hodari ja Hummerilta ennakkoon kuulemieni juttujen perusteella paljon, mutta kaikkia odotuksia kuninkaallinen hummeririsotto ei kuitenkaan pystynyt lunastamaan. Minun makuuni risotto oli hieman suolainen ja hummeria oli risottoon nähden harmillisen vähän. Markukselle risotto tosin maistui paremmin kuin hyvin. Voi siis olla, että vika oli vain minun makuhermoissani. Olisin itse kuitenkin sijoittanut markkani risoton sijasta johonkin muuhun. Kaartin Hodari ja Hummeri ansaitsee kuitenkin ehdottomat kehut ja kiitokset modernista ja, ah, niin maistuvasta Oskarin hodaristaan (Oskarin hodari vasikasta, parsasta ja jättikatkaravuista). Markus, joka siis kävi annoksemme ostamassa, piti asiakaspalvelua myös todella hyvänä ja erittäin rentona ja nuorekkaana.

Kuninkaallinen hummeririsotto, Kaartin Hodari ja Hummeri

Oskarin hodari vasikasta, parsasta ja jättikatkaravuista
Paras asiakaspalvelija:
Viivin mielestä: Parhaaksi asiakaspalvelijaksi (kautta aikojen) kruunaan ilman epäilystäkään Ravinteli Berthan Pasi Mamian, joka kulki heidän tukikohtansa ympärillä tarjoten vierailijoille maisteltavaksi ja nautiskeltavaksi Berthan huikeaa jälkiruokaa "Suklaa, banaani, parapähkinä". Hän oli yksi ainoista, joka pysähtyi asiakkaan viereen juttelemaan, minkä lisäksi hän olisi myös yksi ainoista, joka kertoi, mitä annos todellisuudessa sisälsi. Varsinkin viimeisestä olen hyvin hyvin kiitollinen Mamialle, sillä tapahtumassa tarjottavien ruokien tason ollessa noin huikea ja annosten ollessa hyvin monitahoisia, on mielestäni tärkeää tietää, mistä annos koostuu. Itse sain Berthan jälkiruuasta paljon enemmän irti, kuin olisin saanut, jos olisin yksikseni yrittänyt arvailla sen todellista koostumusta. Mamian asenne ja ilo, jolla hän kertoa Berthan annoksesta, teki minuun myös suuren vaikutuksen! Kaikkien asiakaspalvelijoiden tulisi ottaa tästä miehestä mallia!
Markuksen mielipide: Demon nuorekas kokoonpano myi annoksensa niin hyvän asiakaspalvelun kuin nestemäisen typen tähdittämän show'nsa turvin. Palvelu oli nopeaa ja mielenkiintoista. Herrojen kanssa asioimisesta päällimmäiseksi jäi mieleen iloinen asenne ja leveät hymyt.




Mitä, mitä, mitä?!:
Tämä on helppo: Postres ja "savulohisäilyke ja Postresin saaristolaisleipää". Simply amazing. Tuoretta savulohimoussea (jos en väärin tuota koostumusta tulkinnut) säilyketölkissä samana päivänä purkitettuna. Kaikkein parasta annoksessa oli se ilo ja jännitys, kun tuon säilykepurkin sai ihan omin kätösin avata ja tyhjentää leipäsiivun päälle. Loistava maku ja suuri annos! Todellinen yllättäjä!

Savulohisäilyke ja Postresin saaristolaisleipää, Postres

Savulohisäilyke ja Postresin saaristolaisleipää, Postres
Ihan mieletön fiilis:
Kuinkakohan moni on joskus haaveillut pääsevänsä poseeraamaan Tomi Björckin kainalossa? Varmaankin aika moni, voisin ainakin veikata. Minä pääsin tuon pikkuriikkisen haaveeni Taste of Helsingissä viimein toteuttamaan. Siinä on kyllä mies. Persoona. Ruokajumala. Niin sympaattinen ja lämmin. Helposti lähestyttävä. Ja mitä kaikkea muuta tähän nyt vielä hypettäisi. Björckin annokset olivat hienostuneita, kattoivat koko makupaletin ja saivat haluamaan lisää samantyyppisiä makuja. Vau!


Yksi niistä harvoista kerroista, kun toivoin näyttäväni kameran edessä joltain muulta, kuin vankilastakaranneelta puolikaljulta sotarikolliselta. Nyt kävi näin. Katsokaa minun oikealle puolelleni ja unohtakaa minun naamani.
Tänne on pakko päästä:
Viivin valinta: Tämä kategoria ei ole täysin yksiselitteinen, sillä ihastuin moniin ravintoloihin ja tahtoisin päästä käymään niissä ihan jokaisessa. Ravinteli Berthan Pasi Mamian kanssa tovin keskusteltuamme olin kuitenkin ihan myyty. Berthaan on pakko päästä, kun seuraavan kerran Tampereelle eksymme. Tai ehkä jopa eksymme sinne puhtaasti Ravinteli Berthan takia? Berthassa menu vaihtuu osin n. 2-3 kertaa viikossa saatavien raaka-aineiden mukaan, mikä on mielestäni erittäin vaikuttavaa! Lisäksi Mamian kertoessa heidän festivaalille valitsemista annoksistaan, paljastui meille, että "Possunposki, soija, selleri" -annos on yksi ravintolan ensimmäisistä annoksista, minkä takia se oli myös loistava ja samalla niin nostalginen valinta juuri Taste of Helsinki - festivaaleille. Heidän jälkiruokansa on myös yksi ainoista (ellei jopa ainut?) ravintolan historian annoksista, joka on päätynyt tovin listalta pois oltuaan sinne takaisin. Festivaaleilla tarjoiltu annos oli lähes toisinto ravintolassa tarjoillusta annoksesta Jaloviinan olomuotoa lukuunottamatta (ravintolassa jäätelönä, festivaaleilla siirappina). Myyntipuhe oli siis aivan loistava ja upposi minuun kuin veitsi voihin! ;)
Markuksen valinta: Smakbyn Åland, sillä maut olivat maanläheisimmät ja lihat erinomaisesti valmistettuja. "Pitkään kypsytettyä ahvenanmaalaista lammasta, kermaista kastiketta, Smakbyn lammasmakkaraa" oli annos, jossa lammas maistui erittäin puhtaasti eri komponenteissa. Smakbyn annokset erottuivat myös edukseen kaikkien todellisten fine-dining-annosten keskellä. Jälkiruokakin oli konstailematta sitä itseään: loistavaa ahvenanmaan pannukakkua, kermavaahtoa, luumuja eikä liikaa sokeria. Tätä lisää!

Pitkään kypsytettyä ahvenanmaalaista lammasta, kermaista kastiketta, Smakbyn lammasmakkaraa, juureksia ja pehmeää perunasosetta, Smakbyn Åland
Smakbyn oma versio Ahvenanmaan pannukakusta, luumuja ja kermavaahtoa, Smakbyn Åland
Sainko rahoilleni vastinetta?:
Halusin aloittaa ruokapäiväni jollain kevyellä ja freessillä ruualla, joten päädyin maistamaan ravintola ASK:in annoksen "Kesän vihreyttä, samettikukkaa ja seljankukkaa". Annos oli kieltämättä kaunis kuin kukka ja hyvin suunniteltu, sillä annoksen pohjana toimineen salaatinlehden turvin sen saattoi syödä sormin ja suttaamatta. Jälkikäteen ja muihin annoksiin verratessa tämä kaunis ja herkullinen annos jää kuitenkin toisten varjoon, sillä salaatista, kukista ja pienestä määrästä kastiketta viisi markkaa oli ehkä inan liikaa. Annos oli kuitenkin herkullinen ja kuten sanottu: kuvan kaunis.

Kesän vihreyttä, samettikukkaa ja seljankukkaa, Ask 
Rapukakkua ja fenkolia, Gastrobar Emo
Positiivinen yllättäjä:
Ravintola ASK:in jälkiruoka "Suolaheinää ja valkosuklaata" ansaitsee mielestäni positiivisen yllättäjän tittelin. Kuka osaisikaan kuvitella, että suolaheinästä saisi tehtyä niin suussa räjähtävän hyvää vaahtoa?! Kun tuon edellämainitun vaahdon vielä yhdistää ihanan tuhtiin valkosuklaaganacheen on homma sitä myöten selvä! Uskomaton kombinaatio, jota en a) osaisi itse valmistaa b) olisi ikinä tullut edes ajatelleeksi. Annos oli myös esteettisesti erittäin onnistunut ja kaunis kuin mikä. Respect!

Suolaheinää ja valkosuklaata, Ask
Visuaalinen ilotulitus:
Visuaalista iloittelua löytyi ihan jokaiselta tiskiltä, mutta päivän kauneimmaksi annokseksi taidan valita Ravinteli Berthan "Suklaa, banaani, parapähkinä" -annoksen. Jälkiruuilla on helppo prameilla, joten kunniamaininnan kauniista suolaisesta annoksesta saa myös Ravintola Juuren "Prässättyä graaviahventa, savustettua perunaa ja punasipulia", jonka maku ei jäänyt missään nimessä tai missään mielessä ulkoasun varjoon. Huikeaa!

Suklaa, banaani, parapähkinä, Bertha

Prässättyä graaviahventa, savustettua perunaa ja punasipulia, Juuri

The Ultimate Foodgasm:
Viivin valinta: Ravinteli Berthan jälkiruoka "Suklaa, banaani, parapähkinä" kerää minulta melkein joka kohdassa kehuja, mikä on kuitenkin täysin ansaittua. Suurena herkku- ja jälkiruokaihmisenä on loogista, että innostuin Taste of Helsinki - festivaalilla kaikkein eniten juuri jälkiruuista. Berthan jälkiruoka oli ammattitaidolla kasattu ja koostui loistavista makuyhdistelmistä. Annos oli täyteläinen mutta samalla niin keveä ja ihastuttava. Tämän annoksen en olisi halunnut loppuvan koskaan. Sex on the plate, sanoisi George Calombaris Australian MasterChef:ssä.
Markuksen valinta: Postresin "Savulohisäilyke ja Postresin saaristolaisleipää". Kokonaisuutena aivan taivaallinen. Loistava ja yksinkertaiselta vaikuttava ruoka yhdistettynä siihen turhamaisuuteen ja jännitykseen, kun tarjoiluastiana toimi samana päivänä suljettu ja asiakkaan käsissä aukeneva tölkki, joka tiivistää sisälleen pohjoismaisen keittiön puhtaat maut ja todellisen luonteen. 

Party in my mouth:
Viivin valinta: Ehdottomasti Farang:in "Green shell mussel - vihersimpukkaa punainen 'nahm jim' dressing, merileväkaviaaria, rapeaa sipulia"! Makupaletti oli ihan uskomaton ja kulki laidasta laitaan. Kaikki maut täydensivät toisiaan eikä annoksessa ollut mitään ylimääräistä eikä siitä myöskään jäänyt mitään puuttumaan. Todellakin Party in my mouth - tittelin arvoinen.
Markuksen valinta: Juuren "Kuttujugurttijäädyke, lakritsia, vadelmaa ja fenkolia". Lakritsin ja vadelman makuyhdistelmä yhdistettynä pehmeän täyteläiseen kuttujugurttijäädykkeeseen vain räjähti suussa. Yhdistelmä kuulostaa paperilla mielenkiintoiselta mutta vasta suussa se muuttuu loogiseksi bilekokoonpanoksi. Jälkiruokien aatelia.

Green Shell Mussel, Farang 
Kuttujugurttijäädyke, lakritsia, vadelmaa ja fenkolia, Juuri
Erityiskiitos:
Erityiskiitos menee tällä kertaa loistavasti organisoidulle WC-alueelle, jonka yhteyteen oli tehty myös tupakkanurkkaus. Ihmettelinkin pitkään, miten savuton tuo itse festivaalialue oli, ja kaikki kävi järkeen, kun kävelimme kohti WC-tiloja! Loistavaa! Tupakoitsijat eivät jääneet ilman sauhujaan ja me kaikki tupakoimattomat pelkästä ruuasta nautiskelijat saimme käyskennellä savuttomassa ympäristössä. WC-tiloista vielä erityismaininta, sillä ne olivat käymälöiksi todella hajuttomat ja siistit! Käsidesiä, saippuaa ja käsipaperia riitti vielä tunti ennen alueen sulkemistakin! Bravo!

Loppuun halusimme vielä rakentaa omat kolmen ruokalajin menumme Taste of Helsingissä tarjoilluista annoksista:

Viivin valinta: 
Green Shell Mussel, Farang
Punajuurimakaronilaatikkoa, Saloniemen chevreä, punajuurta ja pellavaa, Juuri
"Suklaa, banaani, parapähkinä", Bertha

Punajuurimakaronilaatikkoa, Saloniemen chevreä, punajuurta ja pellavaa, Juuri
Markuksen valinta:
Prässättyä graaviahventa, savustettua perunaa ja punasipulia, Juuri
Hummerimakkara, sahramirisottoa, rakuunadressing, Demo
'Space cream' 2014, Demo

Hummerimakkara, sahramirisottoa, rakuunadressing, Demo
'Space Cream' 2014, Demo
Kun siis ensi vuonna mietitte, minne festivaaleille aiotte valuuttaanne sijoittaa, suosittelen edes harkitsemaan Taste of Helsinki - festivaalia. Me aiomme ainakin menossa mukana jatkossakin!

Jyrki Sukula ja Ravinteli Berthan Mika Roito
Pauligin makupari: Presidentti special blend ja taivaallinen suklaajälkiruoka

Mehustettuja mansikoita, kutunmaito "softis" ja mantelia, Bistro O Mat
Huikeaa juhannusviikkoa teille toivottavat,

Viivi ja Markus

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti