keskiviikko 18. kesäkuuta 2014

Let's talk about the weather

Heippa!

Olin eilen liian väsynyt kirjoitellakseni enää mitään maata järisyttävää. Lisäksi minua kismitti hyvin paljon jatkuva säästä valittaminen, josta olin suunnitellut inspiraation puuskassa kirjoittavani. Ehkä oli siis parempi, että annoin asian hautua yön yli päässäni ja palasin vasta nyt jalostamaan ideani selviytymislistan muotoon. 

Perinteinen suomalainen ajatusmallihan on, että kun nyt kesällä sattuu meteorologiset kirjat olemaan hetken aikaa sekaisin, on koko kesä pilalla. Juhannuksena kuollaan pakkaseen. Lomalla ei voi tehdä mitään, kun ulkona on komeat +10 astetta lämmintä. Siis koko kesä pilalla. Ei sen väliä, vaikka elokuussa olisikin helle, sillä juhannusviikolla satoi lunta, joten KO-KO KE-SÄ ON PI-LAL-LA. Nonii, siinä se nyt tuli. Minun mielipiteeni jatkuvaan säätilasta valittamiseen. Faktahan on, että kesälläkin voi olla kylmä ja kesälläkin lämpö- ja säätilat voivat heittää häränpyllyä, mutta tilanteesta on yksinkertaisesti selvittävä ja keksittävä auringonoton tilalle vaihtoehtoista tekemistä. Tehkää se myös ilman valitusta ja typeriä lumikuvia Facebookissa, kiitos. Ensimmäisen kuvan nähdessäni ajatus vielä nauratti, kymmenennen kuvan kohdalla ei enää niinkään.


Ohessa tarjoilisin muutamia selviytymisvinkkejä tämän hurjan jääkauden selättämiseksi, minkä lisäksi ajattelin kumota muutamat väitteet, joilla tämä "kylmä-kesä-kuinka-kamalaa" - tuli saadaan roihuamaan entistä kovemmin.

Mitä tehdä, kun kesällä kylmä sää tai vesisade yllättää?

1. Pysy sisällä ja katsele hyvällä omallatunnolla elokuvia. Ota nyt vaikka käyttöösi se ilmainen Netflix, josta olet jo kauan haaveillut. Nyt voi olla sisällä miettimättä niitä äitien kuuluisia sanoja kauniina kesäpäivänä: "menes nyt ulos, kun kerran on näin kaunis ilma". 

2. Tee hyvää ruokaa, joka vaatii muutakin kuin nopean mikrotuksen tai grillauksen. Kesällä kaikki vetoavat siihen, miten lämpillä kelillä olo muuttuu nuutuneeksi eikä ruoka oikein maistu. Nyt ei luulisi olevan sitä ongelmaa, kun mittari näyttää kymmentä astetta. Toinen argumentti kesäruuanlaitosta liittyy siihen, ettei ruokaa malta tehdä kovin kauaa, koska ulkona on niin ihana ilma. Kuten edellä: not gonna happen, joten tartu soppakauhaan ja keittele keittiössä sydämesi kyllyydestä. Vinkki! Varhaiskaalista taiotut kaalikääryleet sopivat hyvin tähän tarkoitukseen.

3. Lue kirjaa tai niitä lehtiä, jotka olet kevään aikana tilannut ja päättänyt lukea sitten kesän aikana, kun on aikaa. Kirjaa lukisit aurinkoa ottaessasikin, joten miksei kirjan lukeminen muka onnistuisi sisällä? Jos ulkoilma kuitenkin viehättää ja kirjan lukeminen ei muuten onnistu, pukeudu asianmukaisesti toppatakkiin ja pipoon ja suuntaa töppösesi puistoon tai parvekkeelle.

4. Lähde lenkille. Nyt ei voi ainakaan syyttää hellettä, kun juoksu ei kulje. Lisäksi lenkillä käydään myös maaliskuussa asianmukaisesti pukeutuneena, joten miksi tästäkin tuli yhtäkkiä kesäkuun +10 asteessa niin kamalan hankalaa??

5. Lähde shoppailemaan. Huono sää tarkoittaa hyvää shoppailusäätä. Mars, popot kohti kauppakeskusta. Sisätiloissa viettäisit aikaasi joka tapauksessa.

6. Siivoa. Jokaisella meillä on kotona paikkoja/kaappeja/nurkkia, jotka olemme päättäneet siivota, kun sade tai kylmä ilma yllättää. Nyt on sen aika, kaverit! Tarttukaa rohkeasti rättiin ja käyttäkää huono keli hyväksenne!

7. Selaa äkkilähtöjä. Jo pelkkä ajatus kauniista ja lämpimästä säästä piristää mieltä. Haaveilu ihanasta lomamatkasta lämpimässä ei pelkästään kuulosta hyvältä, vaan karkottaa p*ska keli - kiukkua takuuvarmasti.

You must be kidding me:

En voi urheilla, koska ulkona on niin kylmä. 
Huh huh. Urheilethan talvellakin, miksi siis nyt lyödä liinat kiinni ja aloittaa valitus? Tarvitaanko urheiluun yhtäkkiä +30 asteen helle (josta siis myöskin pystyy valittamaan, koska silloin on niin kuuma, ettei voi liikkua...) ja auringonpaiste? Jos ulkoilmassa liikkuminen tuottaa tuskaa, mene salille pumppaamaan rautaa tai polkemaan spinningiä, how simple is that?

Loma pilalla, koska kylmä sää.
Ei se talvilomakaan pilalle mennyt, vaikkei sitä lunta ollutkaan, joten miksi kesä menisi pilalle, jos helle ei satukaan osumaan tähän alkukesään? Keksi vaihtoehtoista tekemistä ja rentoudu. Aina lomalla ei tarvitse olla koko ajan menossa. Tai ota äkkilähtö lämpimään juuri saamillasi lomarahoilla.

Juhannuksena jäätyy hankeen, eikä siitä sen kummemmin voi nauttiakaan.
Pyh pyh. Lunta tuskin hangeksi asti kertyy ja vaikka kertyisikin, suomalaisilta pitäisi kyllä löytyä kaapeistaan asianmukaiset vaatteet keliin kuin keliin. Vai miten te olette siitä hangesta selvinneet talvella? Yrittäkää ajatella positiivisesti: kukapa olisi harrastanut avantouintia keskikesällä tai tehnyt lumienkeleitä juhannuskukkien keräämisen sijaan? Ja eikö saunakin tunnu paljon loogisemmalta ajatukselta kylmässä ilmassa kuin siinä +30 asteen helteessä? Lopetetaan siis kaikki yhdessä valittaminen ja otetaan kaikki mahdollinen irti keskikesän juhlastamme.


Viivi

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti