tiistai 9. joulukuuta 2014

9. luukku {Herkkuja}

Heippa!

Voitte uskoa, että tämän luukun sisältö on todellakin minun mieleeni! Blogitekstin pituutta pystyisi paisuttamaan vaikka kuinka pitkäksi, mutta ajan rajallisuuden takia joudun tyytymään yhteen herkkureseptiin sekä kauniisiin kuviin muista herkuista, joiden reseptit päivitän tänne vielä myöhemmin muiden postausten yhteydessä! 

Jouluun kuuluu oleellisesti miljoona erilaista herkkua aina suklaasta itse tehtyihin vaahtokarkkeihin ja jäädykkeistä juustokakkuihin, pipareita unohtamatta! Jotkut tykkäävät makeista herkuista, toiset taas suolaisista ihanuuksista! Minun ehdottomiin lemppareihini kuuluvat näin joulun alla erilaiset suklaat ja piparit. Pipareita varsinkin voisin ahmia ihan loputtomiin asti, mutta linjojen rajoissa on kuitenkin elettävä! Kun vaa'an lukema alkaa uhkaavasti nousta, on parempi vetää päivän parin paasto ja aloittaa uudestaan! Joulunahan on lupa jojoilla, eikö vain? ;)

Viime vuonna leivoin ensimmäistä kertaa eräitä itävaltalaisia pipareita aivan itse ja tänä vuonna päätin toistaa tuon viime vuoden kokeilun. Taikina on erittäin simppeli ja pipareiden leipominen itsessään ei ole rakettitiedettä nähnytkään. Vanillekipferleide ohjeen löysin ihan googlaamalla ja pipareiden muotoilun suoritin ulkomuististani! Erehdyttävän samanlaisia pipareita löytyi instagramistakin hastagilla #vanillekipferl, joten koen onnistuneeni tänä vuonna todella hyvin!

En höpöttele sen enempää, vaan annan teille reseptin kokeiltavaksi ja lähden itse viettämään vuoden viimeisiä pikkujouluja tutorryhmäni kanssa!


Tarvitset:

200 g vehnäjauhoja
80 g sokeria
175 g voita
2 keltuaista
100 g mantelijauhetta/mantelijauhoa
1 vaniljatangon siemenet
1 rkl vaniljasokeria

Lisäksi:
tomusokeria
vaniljasokeria

Tee näin:

1. Laita uuni lämpenemään 180 asteeseen (tasalämpö). Mittaa kulhoon sokeri, pehmeä voi ja keltuaiset. Sekoita vatkaimella tasaiseksi massaksi ja vatkaa pieni tovi (1-2min). Tarkoituksena ei ole saada aikaan täydellistä voi-sokerivaahtoa, mutta pieni vaahdotus ei tässä kohtaa haittaa! 

2. Lisää joukkoon mantelijauhe ja vehnäjauhot sekä vaniljasokeri ja vaniljan siemenet. Sekoita käsin tasaiseksi taikinaksi. 

3. Muotoile taikina kahdeksi tangoksi ja aseta kylmään noin tunnin ajaksi.

4. Leikkaa kumpikin tanko noin 40 palaan ja muotoile käsien välissä piirakkapulikan näköiseksi, n. 6 cm pitkäksi palaksi. Aseta pipari leivinpaperille ja käännä päät vielä sisälle päin, jolloin pipari alkaa jollain tapaa muistuttaa kuunsirppiä tai croissanttia.

5. Paista pipareita uunin keskitasolla n. 10-15 minuuttia uunistasi riippuen. Piparit eivät juurikaan leviä paistettaessa, joten pelti saa olla aika täysi!

6. Sekoita keskenään tomusokeria ja vaniljasokeria jaa pyörittele uunista otetut piparit siinä. Aseta takaisin leivinpaperin päälle jäähtymään. Nauti! :)



Loppuun lisäilen vielä kuvia tässä joulunaikana leipomistani herkuista! Reseptejä on luvassa myöhemmin! ;)

Banaanikakkusia 
Joululimppu 
Herrasväen leivät
Mansikka-piparminttukakku
Nyt menen pikaisesti laittamaan itseni juhlakuntoon ja lähden viettämään ihanaa pikkujouluiltaa! Pikkujoulu- ja herkkufiilistä vielä nostattamaan Nissepolkka, olkaa hyvät (vähän raskaampana versiona tosin!):


Herkkuterkuin,

Viivi

2 kommenttia: