lauantai 20. joulukuuta 2014

20. Luukku {Muistoja}

Heippa hei!

Neljä päivää jouluun ja melkein kaikenhan pitäisi jo olla tehtynä! Vai onko nyt vasta loppukirin aika? Tänään postauksen tulisi käsitellä muistoja, mutta koska minun ja Markuksen muistoja ja perinteitä käsiteltiin jo perinne-postauksen yhteydessä, ajattelin kirjoittaa tänään reseptistä, josta toivottavasti tulee muistoja mieleen vielä vuosienkin päästä.

Olen suuri toffeen ja karamellin ystävä ja olen yrittänyt monet kerrat tehdä onnistunutta toffeeta ihan omin pikku kätösini siinä kuitenkaan sen kummemmin onnistumatta. Nyt olen kuitenkin onnistunut tänä vuonna jo kahdesta! Ensimmäiseksi tein maapähkinävoifudgea ja muutamaa päivää myöhemmin Daim-suklaafudgea. Rakenteet erosivat toisistaan paljon, mutta ihastuin kumpaankin ikihyvikseni!

Ajattelinkin jakaa nyt näiden ihanien joulumakeisten reseptit, jotta teidänkin joulunne voisi olla yhtä makea kuin meidän! Ehkä näistä resepteistä kehkeytyy jopa perinne ja jos ei muuta niin ainakin muisto onnistuneista/epäonnistuneista karamelleista! ;D



Maapähkinävoifudge:

Tarvitset:

100 g suolatonta voita
3/4 cup maapähkinävoita (sileää, ei pähkinän paloilla)
½ cup maitoa
2 1/4 cups fariinisokeria
3 ½ cups tomusokeria
1 tl vaniljaesanssia

Tee näin:

1. Mittaa kaikki ainekset valmiiksi, sillä tarvitset ne nopeasti valmistuksen aikana. Mittaa ja siivilöi tomusokeri muovikulhoon, jota käytät lopulta koko massan vatkaamiseen.

2. Sulata voi kattilassa. Kun voi on kokonaan sulanut, lisää joukkoon maito ja sokeri ja sekoita, kunnes seos on tasaista. Kiehauta seos kokoajan sekoittaen ja anna kiehua parin minuutin ajan. 

3. Poista kattila liedeltä ja lisää maapähkinävoi sekä vaniljaesanssi. Sekoita, kunnes seos on paksua ja kermaista. Kaada massa tomusokerin joukkoon ja sekoita käsivatkaimella, kunnes seos on pehmeää, kermaista ja paksua.

4. Kaada toffee n. 15 cm x 15 cm vuokaan ja anna jähmettyä. Leikkaa palasiksi ja tarjoa.




Daim-fudge:

Tarvitset:

3 dl kuohukermaa
3 dl sokeria
1 dl vaaleaa siirappia
50 g voita
180 g Maraboun Daim-suklaata
100 g Daim rakeita

Tee näin:

1. Mittaa kuohukerma, sokeri ja siirappi kattilaan. Kuumenna seosta kokoajan sekoittaen kunnes se alkaa kiehua. Vähennä hieman lämpöä ja jatka keittämistä, kunnes seos on 120 asteista. Tämä kestää melkein 20 minuuttia, joten ole kärsivällinen. Kun seos alkaa olla oikean lämpöistä, se muuttuu täysin vaaleasta vähän rusehtavaksi. Tässä kohtaa lämpötila alkaa kohota myös todella nopeasti!

2. Poista kattila liedeltä. Sekoita joukkoon voi ja suklaa. Sekoita seosta, kunnes suklaa ja voi ovat kokonaan sulaneet ja seos on tasaista. Seos alkaa jähmettyä samantien, joten toimi tämän jälkeen nopeasti. 

3. Kaada seos leivinpaperilla vuoratun vuuan pohjalle (esim. Ikean pieni lasinen uunivuoka, n. 15 cm x 25 cm), levitä tasaisesti ja koristele Daim-rakeilla. Aseta jähmettymään kylmään vähintään pariksi tunniksi.

4. Leikkaa kuutioiksi ja nauti.


Varsinkin tästä viimeisestä toffeesta tuli aivan taivaallista!! Suosittelen erittäin lämpimästi kokeilemaan! Kyllä ne Ruotsin bloggarikollegat vaan osaavat!

Huomiseen!

Viivi

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti