lauantai 13. joulukuuta 2014

13. Luukku {Juhlava}

Heippa!

Me olemme jälleen palanneet Turkuun alle vuorokauden kestäneeltä Rauman reissultamme ja pakko myöntää, että takki on taas aika tyhjä. Nuo reissut käyvät tosissaan kunnon päälle. Ensinnäkin tankkasin itseeni aimo annokset sokeria, rasvaa ja kaloreita viimeisen vuorokauden aikana, minkä lisäksi matkustaminen paikasta toiseen näin lyhyen ajan sisällä siten, että ehtii nähdä molempien vanhemmat, käy sekin työstä. Reissu oli kuitenkin kaiken sen matkustamisen arvoinen, sillä Turun seudun tanssioppilaitoksen tanssinäytös oli todella hieno. Lisäksi minun pikkuinen kummityttöni tanssahteli ensimmäisen kerran lavalla ja esitys meni tuonkin pikku prinsessan kohdalla ihan nappiin. Kyllä siinä ylpeällä kummitädilläkin nousi tippa linssiin!

Tänään on Lucian päivä, joten joulukalenterin luukun takaa paljastuva "Festive" eli juhlava sopii tähän päivään kuin nenä päähän. Harmiksemme vietimme suurimman osan päivästämme liikkuen pää kolmantena päivänä paikasta toiseen, minkä vuoksi Luciat jäivät tältä päivältä ja vuodelta näkemättä. Minulta löytyy arkistoista kuitenkin resepti viimeisimpiin pikkujouluihin tekemästäni polkajuustokakusta, joten ajattelin sen sopivan tämän päiväiseen teemaan paremmin kuin hyvin.

Löysin reseptin taannoin Kinuskikissan sivuilta ja päätin pistää korvan taakse tulevaisuuden varalle. Lupasin leipoa jotain tutorryhmämme pikkujouluihin ja muistin sattumalta tuon reseptin. Viime tipassa kävin sitten ostamassa aineet ja leivoin yötä myöten, jotta sain kakun valmiiksi seuraavaa päivää varten.


Kakun tekeminen itsessään ei ollut kovin hankalaa, suhteellisen aikaa vievää tosin. Möhläsin punaisen täytteen kanssa myös jonkun verran, minkä takia kakku näyttää erilaiselta kuin alkuperäinen. Muuta suurta ongelmaa kakun tekemisessä ei ilmennyt. Vähensin tosin liivatteen määrää parilla liivatelehdellä, mikä jälkikäteen ajateltuna oli vähän hölmöä. Olen kuitenkin usein törmännyt resepteihin, joissa liivatteiden määrää ylimitoitetaan ja tällä kertaa liivatteiden suuri määrä sai minut epäröimään. Laittakaa te siis ihmeessä se määrä liivatteita, joka reseptissä lukee, jotta onnistutte yhdeltä istumalta! 


Lisäksi muutin kakun pohjaa hieman itselleni mieluisammaksi. En pidä yhtään voin kovettamasta rasvaisesta pohjasta, joten olen jatkuvasti käyttänyt Hellapoliisin keittokirjasta löytämääni pohjareseptiä. Tämän kakun massa oli kuitenkin itsessään todella kosteaa, joten kakkupohja ei missään vaiheessa päässyt kunnolla jämähtämään. Parannus ehdotuksena saattaisin vaihtaa rypsiöljyn kookosöljyyn, mutten mene vannomaan sen nimeen näin kokeilematta. Jos olette kuitenkin seikkailunhaluisia, voitte kokeilla, josko tuo öljyn vaihto (heh heh..) muuttaisi rakenteen paremmaksi!


Tarvitset (laktoositon):

Pohja:
200 g minttu Dominoja
½ dl maitoa
1 rkl rypsiöljyä (tai kokeile kookosöljyä, jota tuossa ylempänä ehdotin!)

Piparminttu-valkosuklaatäyte:
7 liivatelehteä
500 g vaniljajogurttia (laktoositon)
750 g Alpro Soya vaniljavanukasta
2 tl piparminttuaromia
200 g valkosuklaata
vettä liivatteiden liuottamiseen

Mansikkatäyte:
3½ liivatelehteä
400 g mansikoita

Tee näin:

1. Laita molempien täytteiden liivatteet likoamaan kylmään veteen eri kulhoihin. Vuoraa irtopohjavuuan pohja leivinpaperilla.

2. Murskaa Dominot tehosekoittimella hienoksi murskaksi. Siirrä murska kulhoon ja sekoita joukkoon maito ja öljy. Sekoita tasaiseksi ja taputtele irtovuuan pohjalle tasaiseksi kerrokseksi. Siirrä vuoka kylmään.

3. Yhdistä vaniljajogurtti ja -vanukas ja sekoita joukkoon piparminttuaromi. Sulata mansikat ja soseuta ne. Älä ylisoseuta. Mansikkaseos ei saa vaahtoutua yhtään!! Erota soseesta noin desin verran liivatteiden liuottamista varten. 

4. Sulata valkosuklaa mikrossa 30s erissä välissä sekoittaen, kunnes suklaa on kokonaan sulanut. Sekoita valkosuklaa vanukas-jogurttiseokseen kokoajan sekoittaen. 

5. Kuumenna erotettu mansikkasose ja liuota siihen mansikkatäytteen liivatteet. Sekoita liivateseos hyvin loppuun mansikkasoseeseen. ÄLÄ YLIVATKAA. Tässä minä menin metsään ja sekoitin liivateseoksen lopun mansikkasoseen joukkoon sauvasekoitinta käyttäen - kuten ohjeessakin käskettiin. Se kuitenkin sai mansikkasoseen vaahtoamaan, jolloin tiheys muuttui vaniljatäytettä pienemmäksi ja täytteet eivät muodostaneet kokoamisvaiheessa tasaisia raitoja mansikkasoseen jäädessä pinnalle.

Näin käy, jos täytteiden tiheydet eivät ole samoja.
6. Mittaa kattilaan hieman vettä. Kiehauta ja liuota vaniljatäytteen liivatteet veteen. Sekoita ohuena nauhana vaniljatäytteen joukkoon kokoajan sekoittaen.

7. Kasaa kakku. Kakku on tarkoitus kasata siten, että erivärisiä täytteitä kaadetaan vuorotellen vuuan keskelle, jolloin lopputuloksena on raidallinen kakku. Voitte katsoa kinuskikissan kuvallisen ohjeen täältä.

8. Laita kakku hyytymään kylmään vähintään kolmeksi tunniksi. Itse annoin olla melkein vuorokauden ennen tarjoilua.



Kakku oli aivan taivaallisen makuinen. Se maistui kermaiselta, minttuiselta ja mansikkaiselta ja tuntui jopa syntisen hyvältä. Energiamäärien laskemisen jälkeen saatoin kuitenkin todeta tämän olleen elämäni paras vähäkalorinen herkku, sillä tällä ohjeella kaloreita kertyi n. 146 kcal/100g. Suosittelen siis esimerkiksi joulun kahvipöydän koristajaksi!

Lauantaiterkuin,

Viivi


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti