perjantai 15. elokuuta 2014

Mustikkatosca Glorian Ruoka ja Viini -lehden tapaan

Heipä hei!

Mustikka-aika alkaa olla jo lopuillaan, mutta tätä postausta kirjoitellessani se oli parhaimmillaan ja ainakin meidän mökin pihamailta löytyy mustikoita ihan niin paljon, kuin niitä vain jaksoi kerätä. Ja mistään pienistä mustikoista ei todellakaan ollut kysymys, sillä pikkusormenpään kokoluokka oli ennemmin sääntö kuin poikkeus! Mustikoita siis nousi puskasta ihan hurjalla vauhdilla ja meillä ensimmäisestä satsista muotoutui muun muassa tämä Ruoka ja Viini lehden huikea mustikkatoscapiirakka.

Olen yleensä tottunut siihen, että tosca tarkoittaa manteleita, voita ja sokeria enkä ole oikeastaan edes kuvitellut sen voivan olla jotain muuta kuin tuo trio. Nyt kuitenkin lehteä lukiessani törmäsin reseptiin, jossa tosca oli saatu aikaan voilla, tummalla muscovadosokerilla ja saksanpähkinärouheella/-paloilla. Tätä olikin sitten pakko kokeilla, varsinkin kun Markuskin ajatuksesta innostui! En ole pitkiin aikoihin tosin leiponut meille kotiin "normaaleja" leivonnaisia, joten jännitin, mahtaako suuri osa piirakasta joutaa viikon päästä roskakorin pohjalle. Koko piirakka katosi kuitenkin vajaassa viikossa ja nautimme molemmat jokaikisestä palasta (vaniljakastikkeen kanssa tietenkin)!


Tekemäni piirakka oli identtinen toisinto lehden reseptistä ja se maistui kyllä juuri niin hyvältä, kuin ohjeessa luvattiinkin! Jos siis kaipaatte jotain twistiä niihin iänkaikkisen vanhoihin (mutta kuitenkin myös niin hyviin!!) mummun mustikkapiirakkaresepteihin, ottakaa tästä onkeenne ja kokeilkaa!! Suosittelut on nyt ainakin annettu! ;)


Tarvitset:

Pohja:
175 g voita
1½ dl sokeria
2 kananmunaa
2 dl vehnäjauhoja
1 tl leivinjauhetta
1 dl kaurahiutaleita

Täyte:
5 dl mustikoita
25 g voita
1 dl muscovadosokeria
100 g saksanpähkinöitä

1. Lämmitä uuni 200 asteeseen.

2. Vatkaa pehmeä voi ja sokeri vaahdoksi. Lisää munat yksitellen joukkoon samalla sekoittaen. Yhdistä kuivat aineet keskenään ja sekoita vaahdon joukkoon.

3. Levitä taikina piirakkavuuan pohjalle ja esipaista uunin alatasolla 15 minuuttia. Perkaa sillä välin mustikat.

4. Sulata voi kattilassa. Lisää joukkoon sokeri ja paloitellut saksanpähkinät. Hauduta seosta muutama minuutti.

5. Nosta vuoka uunista. Lisää mustikat ja lopuksi pähkinäseos.

6. Kypsennä piirakkaa vielä 15-20 minuuttia eli kunnes mustikat ovat hieman rikkoutuneet ja pähkinät saaneet väriä.


Piirakka oli tosiaan tehty ihan, kuten ohjeessa käskettiin voita, sokeria ja jauhoja karttelematta. Energiaa tähän ihanuuteen mahtui n. 355 kcal per 100 grammaa ja proteiinia sai laskea syöneensä n. 5,2 grammaa sataa grammaa kohden. Olin loppujen lopuksi kuitenkin suhteellisen yllättynyt kyseisistä lukemista, sillä kuvittelin niiden kipuavan lähemmäs pilviä kuin ne todellisuudessa kipusivat! :)

Viivi

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti