maanantai 7. heinäkuuta 2014

Lääkikseen pääsyn juhlintaa part 2: Paahdettu valkosuklaa-mansikka-raparperi-juustokakku

Heippa!

Tiistaina 1.7.2014 sain kuulla sen suuren ja mahtavan uutisen: pääsin lääkikseen! Sen kunniaksi päätinkin leipoa työkavereille jonkun uskomattoman herkun ensinnäkin ihan vain leipomisen ilosta ja toiseksi halusin itsekin juhlistaa unelmani toteutumista jollain makealla exclusive herkulla.

Selailin reseptejä parin päivän ajan ja etsin sellaista reseptiä, joka ihan tosissaan saisi minut syttymään välittömästi. Sellaista reseptiä, johon rakastuisin heti ja jonka tietäisen olevan se oikea. En tavallisesti juurikaan syö mitään herkkuja, saatika sitten makeita unelmia, joiden ravintosisällöstä minulla ei ole harmaintakaan hajua, joten uskokaa tai älkää, tämän päätöksen piti olla oikea. Leipomani kakun piti olla juuri se, johon halusin hampaani mistään välittämättä iskeä. Sellainen, jonka syömisestä en potisi jälkeen päin huonoa omaatuntoa, "koska eihän se edes oikeasti ollut niin hyvää....". Jep, suhteellisen hankalaa, eikö?

Viimein törmäsin Kinuskikissan internetsivuilla tähän unelmaiseen paahdetusta valkosuklaasta ja mansikka-raparperihillokkeesta koostuvaan juustokakkuun ja ah, se oli rakkautta ensi silmäyksellä. Poistuin iltatöistä onnellisena kohti kauppaa ja lähdin shoppailemaan aineksia tähän unelmieni "cheat-meal" -kakkuun.


Oli ihanaa leipoa taas pitkästä aikaa. Roosan yo-juhlien aikaan leivontakiintiö täyttyi vähän turhankin täyteen eikä leivonnaisia ole tullut toukokuun lopun jälkeen loihdittua. Nyt kuitenkin aika oli kypsä ja nautin joka sekunnista vatkain ja muut tilbehöörit käsissäni. Lopputuloskin oli herkullinen, vaikka sudenkuoppia ja pieniä epäonnistumisia mahtui matkalle raaka-aineista valmiiksi kakuksi. En kadu hetkeäkään valintaani. Tämä oli juuri se kakku, johon halusin lääkishuumassani hampaani iskeä!! Ja maistui muuten vissiin työkavereillekin (ja Markukselle), joten suosittelen kokeilemaan! ;)

Kiitos vielä kaikille onnitteluista!! Ne lämmittävät kovasti mieltä! :)


Resepti on muokattu Kinuskikissan Suloinen suvikakku - reseptistä.

Tarvitset:

Pohja:
250 g Digestivekeksejä
50 g kookosöljyä

Paahdettu valkosuklaa -vaahto:
3 levyä Pandan valkosuklaata
6 dl kuohukermaa

Täytteen muut ainekset:
4 liivate lehteä
2/3 dl valkuaista tetrasta
tai
2 valkuaista
200 g vaniljatuorejuustoa
n. 3/4 dl vettä

Mansikka-raparperihilloke:
4 liivatelehteä
400 g raparperia (punnittu pilkottuna ja kuorittuna)
½ dl vettä
1 dl sokeria
1 vaniljatanko
400 g mansikoita

Koristeluun:
tuoreita mansikoita
raparperin kuorta
paahdettua valkosuklaata

Päivä 1.
1. Valmista kakun leipomista edeltävänä päivänä paahdettu valkosuklaa -kerma. Pilko valkosuklaa leivinpaperin päälle uunipellille. Paahda suklaata 175 asteisen uunin keskitasolla noin 8 minuuttia, kunnes se on kauniin vaaleanruskeaa. Ota pelti uunista ja jäähdytä. Säästä noin ½ dl rouhetta koristeluun. Kaada kerma kattilaan ja lisää joukkoon jäähtynyt paahdettu valkosuklaa. Lämmitä seosta lieden keskiteholla rauhallisesti sekoitellen, kunnes valkosuklaa on kokonaan sulanut seokseen. Jäähdytä kylmässä vesihauteessa ja aseta seos kulhossa vähintään yön yli jääkaappiin viilenemään. Vatkattaessa seoksen on oltava ehdottomasti kylmää, muuten se voi leikkaantua.

Päivä 2.
2. Seuraavana päivänä mittaa digestivekeksit tehosekoittimeen ja aja tasaiseksi murskaksi. Sekoita joukkoon kookosöljy. Peitä irtovuuan pohja leivinpaperilla. Painele keksi-kookosöljyseos vuuan pohjalle ja aseta jääkaappiin odottamaan.

3. Vatkaa edellisenä päivänä tehty paahdettu valkosuklaa-kerma VAROVASTI vaahdoksi. Älä MISSÄÄN NIMESSÄ  vatkaa vatkaimen maksimiteholla, sillä tällöin seoksen herottuminen/leikkaantuminen on taattua. Pienemmälläkin teholla leikkaantumiseen kului aikaa huimat 30 sekuntia, joten olkaa varovaisia. Vatkaa siis pienellä teholla ja tarkkaile koko ajan seoksen koostumusta. Vaahdon tulisi vaahtoutua sen verran, että seoksen väri muuttuu inan alkutilannetta vaaleammaksi.

4. Aseta täytteen liivatteet likoamaan kylmään veteen. Vatkaa toisessa kulhossa tuorejuuston rakenne rikki ja kolmannessa valkuaiset vaahdoksi, puhtailla vatkaimilla tietenkin. Kuumenna vesi kiehuvaksi ja lisää joukkoon liotetut liivatteet. Anna liivatteiden sulaa veden joukkoon ja kaada ohuena nauhana tuorejuustoon koko ajan sekoittaen. Sekoita tuorejuustoseos valkosuklaavaahtoon ja lisää lopuksi valkuaisvaahto seokseen varovasti käännellen.

5. Levitä täyte vuokaan ja anna hyytyä jääkaapissa vähintään pari tuntia.

6. Laita raparperi-mansikkahillokkeen liivatteet likoamaan kylmään veteen. Kuori ja paloittele raparperi ja lisää kattilaan veden ja sokerin kanssa. Halkaise vaniljatanko ja kaavi sen siemenet kattilaan käyttäen veitsen "ei-terävää" syrjää. Lisää kattilaan vielä "tyhjä" vaniljatanko. Keitä raparperiseosta, kunnes raparperit ovat pehemmeet hillokemaiseksi. Poista vaniljatanko. Sulata kuuman hillokkeen joukkoon liotetut liivatteet, joista on puristettu ylimääräinen vesi pois. Soseuta mansikat sauvasekoittimella ja yhdistä raparperihillokkeeseen. Kaada seos vuokaan täytteen päälle ja anna hyytyä kylmässä yön yli. Nopeamman hyytymisen takaamiseksi voit lisätä liivatteiden määrää. Tällä Kinuskikissan reseptistä muokatulla ohjeella täytteistä tuli oikein pehmeitä ja sopivasti koossa pysyviä, ei siis millään lailla kumisia. Kun liivatteita lisää liikaa, seos muuttuu helposti kumimaiseksi.

7. Irrota kakku varovasti vuuasta ja aseta tarjoiluvadille. Koristele tuoreilla mansikoilla, ylijääneellä paahdetulla valkosuklaalla ja tuoreella raparperin kuorella. Kuorta ei kannata irrottaa raparperista liian aikaisin, sillä se menettää muotoaan ja freesiyttään nopeasti. Tarjoile ja nauti.





Viivi

P.S. Kuvien laadussa on tällä kertaa paljon toivomisen varaa, mutta työpäivän aikana "sutaisemalla" otetuilta kuvilta ei tosin voi paljoa odottaakaan! ;) Koittakaa siis kestää!


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti