perjantai 5. syyskuuta 2014

Pätkis cupcakes à la Viivi ja Markus

Moikka!

Pahoittelen nykyään jokaisessa postauksessani hidasta kirjoittelutahtiani, mutta tein viikonloppuna periaatepäätöksen liittyen juuri bloggaamiseen. Päätin, että kirjoitan silloin, kun saan inspiraation enkä pakota itseäni kirjoittamaan keskellä viikkoa, jos en koulukiireiltäni oikeasti ehdi sitä tehdä. Pidän kirjoittamisesta todella paljon ja bloggaamisesta sitäkin enemmän, minkä vuoksi en halua tappaa kiinnostustani pakottamalla itseni tekemään jotain kovan stressin keskellä. Ja kyllä, oikeasti, olen tällä hetkellä erittäin, ERITTÄIN, kiireinen juuri kouluhommien takia. Eilen olin jo hyvin lähellä kirjoitteluinspiraatiota, mutta päätinkin loppujen lopuksi kiriä lukemattomissa sivuissa edes pienen pätkän kiinni ja istuin yhteensä kuusi tuntia VAPAA-AJALLANI nenä kiinni kirjassa ja rustasin useita sivuja muistiinpanoja, jotta tenttiin lukeminen helpottuisi lokakuun loppupuolella.

Nyt olen kuitenkin kirjoittelemassa ja päätin jakaa tänään Pätkis-kuppikakkujen huikean reseptin. Terveellisyyden perikuvia nämä kuppikakut eivät todellakaan ole ja lopetin ainesosien punnitsemisen sekä kaloreiden laskemisen voin ja sokerin mittaamisen jälkeen. Mutta se maku... Aivan huikeita suklaamuffineja aivan huikealla tuorejuustokuorrutteella ja pätkispaloilla. Suosittelen ehdottomasti kokeilemaan, vaikka dieetti ei jatkuvaa napostelua kestäisikään! Näissä on nimittäin todellakin ainesta cheat day:n täyttäjiksi!


Idea leipomisesta syntyi, kun Markus ilmoitti tarvitsevansa herkkuja mukaansa viimeisenä työpäivänään ennen koulun alkua. Alun perin sanoin, etten ehdi leipoa yhtään mitään, mutta loppujen lopuksi muutamien kiukunpuuskien saattelemana päädyin Markuksen kanssa yhetistuumin leipomaan Pätkis-kuppikakkuja. Näin jälkeenpäin ajateltuna olen myös hyvin hyvin iloinen, että päädyin leipomaan, sillä muuten en olisi ikinä löytänyt/keksinyt tätä huikeaa reseptiä.

Suklaamuffinien reseptin olen löytänyt jo aikoja sitten eräästä ostamastani kirjasta (Swift & Thomas; Ihastuttavat kuppikakut; Tammi), mutten ole sitä vielä tullut käyttäneeksi. Nyt päätimme käyttää juuri tuota reseptiä ja joukkoon sekoitimme paloiteltuja pätkis minibites:eja. Pinnalle tein tuorejuustosta ja tummasta suklaasta kuorrutteen ja koristelimme kakkuset vielä Pätkis-rouheella ja pastellivärisillä nompareilleilla. Taivaallisia! 


Suklaamuffinien resepti on hieman tavallista työläämpi toteuttaa, mutta on ainakin minun mielestäni kaiken tuon vaivannäön arvoinen. Reseptipäivitysten kirjoittelulla viikonloppua vasten taitaa olla myös seuraamuksia, sillä leipomisvimmani alkaa nousta hurjaa tahtia ja saatanpa itsekin pyöräyttää tänään vielä pienen satsin näitä ihania muffineja, jotka maistuvat myös sellaisenaan ilman mitään kuorrutteita tai härpäkkeitä!


Tarvitset:

Suklaamuffinit (n. 16 kpl normaalikokoisia muffineja):
115 g tummaa leivontasuklaata
85 g  huoneenlämpöistä voita
175 g fariinisokeria
2 suurta kananmunaa, valkuaiset ja keltuaiset eroteltuna
185 g siivilöityjä vehnäjauhoja
3/4 tl leivinjauhetta
3/4 tl ruokasoodaa
ripaus suolaa
2,5 dl huoneenlämpöistä maitoa
1 tl vaniljaekstraktia
rouhittuja Pätkis minibites:eja

Kuorrute:
1 rasia maustamatonta tuorejuustoa (Arla laktoositon)
135 g tummaa leivontasuklaata (toisin sanoen suklaamuffineista jäävä suklaa)

Koristelu:
rouhittuja Pätkis minibites:eja
nomparelleja

Tee näin:
Suklaamuffinit:

1. Laita uuni kuumenemaan ylä- ja alalämmöllä 190 asteeseen tai kiertoilmalla 170 asteeseen. Asettele paperiset muffinivuuat metallisen muffinivuuan syvennyksiin.

2. Paloittele leivontasuklaa ja sulata se mikrossa tai vesihauteessa. Varo polttamasta suklaata, jos sulatat sen mikrossa!! 

3. Vatkaa voi ja sokeri kuohkeaksi vaaleaksi vaahdoksi. Vatkaa toisessa kulhossa keltuaiset pehmeäksi vaahdoksi ja sekoita (älä vatkaa) voi-sokerivaahtoon. Lisää vähän jäähdytetty sulatettu suklaa seoksen joukkoon ja sekoita tasaiseksi. 

4. Yhdistä kuivat aineet keskenään. Sekoita keskenään myös maito ja vaniljaekstrakti. Sekoita vaahto-suklaaseokseen vuorotellen maitoa ja jauhoseosta, kunnes kaikki aineet on sekoitettu keskenään tasaiseksi. Lisää käännellen joukkoon rouhitut pätkikset (voivat olla vähän isompiakin palasia). 

5. Vatkaa puhtaassa kulhossa valkuaiset vaahdoksi. Kääntele valkuaisvaahto muun taikinan joukkoon. Älä vaivaa tai vatkaa, ettei taikina lässähdä.

6. Lusikoi taikina muffinivuokiin (vuoka puolilleen) ja paista uunissa n. 20-25 minuuttia, kunnes kuppikakut ovat kohonneet, paistuneet läpi (tikulla kokeiltaessa tikku jää puhtaaksi) ja saaneet kauniin kullanruskean värin. 

7. Jäähdytä muffineja ensin pellillä n. 10 minuutin ajan ja siirrä sen jälkeen jäähtymään ritilän päälle. Kun muffinit ovat jäähtyneet kokonaan, voit koristella ne kuorrutteella. Muffinit ovat kosteita ja mehukkaita ja säilyvät tiiviissä rasiassa jopa kolme päivää menettämättä rakennettaan.


Kuorrute ja koristelu:

1. Sulata loppu suklaa mikrossa tai vesihauteessa.

2. Sekoita tuorejuuston rakenne rikki ja sekoita joukkoon suklaa. Sekoita, kunnes seos on tasainen.

3. Sipaise ja kääntele kuorrute tasaisesti kuppikakkujen pintaan. Koristele Pätkis-rouheella ja nomparelleilla.

Vinkki! Levitä kuorrutetta säästeliäästi, sillä tällä määrällä kuorrutetta koristelet nippa nappa 16 kuppikakkua. Pursottamiseen tämä määrä kuorrutetta ei riitä millään. 


Ihanaa alkavaa viikonloppua! Minua taisi taas puraista blogikärpänen ja taidan kirjoitella viikonloppuna paljon uutta tekstiä teidän kaikkien ihanien lukijoiden iloksi,

Viivi

4 kommenttia:

  1. Itse en ole mikään maailman suurin minttu-suklaa fani, mutta kaksilahkeinen tykkää sitäkin enemmän, joten pätkismuffineita voisi salettiin leipoa joku päivä :)

    http://ellysinbakemyday.blogspot.fi/

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Heippa!
      Joo, ehdottomasti kantsii kokeilla! Meillä juurikin tuo kaksilahkeinen oli vielä enemmän innoissaan näistä kuin minä, joten eiköhän uppoa teilläkin kuin unelma! ;) Kerro sitte, että miten kävi!

      Poista
  2. Oi vitsit kun tuli vesi kielelle, pakko kyllä joku viikonloppu näitä koettaa leipoa!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Jep, suosittelen! ;) Esim. pikkujouluissa voisi toimia tosi hyvin! Pätkiksen tilalla ja varsinkin koristelussa nimittäin After Eight saattais toimia myös hyvin ja lopputuloksesta tulisi samalla kai vähän jouluisampi!

      Poista