tiistai 16. syyskuuta 2014

Salted caramel-omena-korvapuustiboston

Heippa!

Nyt kun olen vähän parantunut ja jaksan Greyn Anatomian tuijottelun ohella kirjoitella vähän blogiakin, ajattelin jakaa teille huikean reseptin, jonka bongasin menneellä viikolla eräästä lukemastani blogista. Koska olin viime viikolla kipeä, sallin itselleni paljon herkkuhetkiä, kotoa löytyi naapurustosta saatuja omenoja ja halusin vielä kaiken lisäksi leipoa jotain, joten tässäpä oli ihan loistava omenaresepti kaikkiin tarkoituksiin.


Reseptiä tehdessä opin itsestäni monia uusia asioita. Olen muun muassa ilmeisesti hyvin kärsivällinen tai sitten se vain johtui siitä, että olin niin kipeä etten tajunnut mistään mitään, sillä pullataikinan kohottaminen pariin kertaan, eri osien jäähtymisen odottelu ja itse leipomisvaihe veivät ihan tuhottomasti aikaa enkä edes välittänyt siitä. Hyvää kannatti kyllä todellakin odottaa enkä kehota ketään tässä maailmassa jättämään tätä reseptiä huomiotta vain ja ainoastaan sen pituuden ja aikaavievyyden takia. Pulla oli nimittäin ehkä parasta ikinä!

Opin myös tekemään kinuskikastikkeen tämän reseptin avulla vähän eri tavalla, kuin olen sen aiemmin tehnyt. Tämä tapa on lisäksi todella paljon entistä tapaani helpompi ja maku oli jopa hiukan parempi. Tämä taitaa lisäksi olla se tapa, jolla kaikki masterchef-kilpailijat aina kinuskinsa tai karamellinsa vääntävät! Aika siistiä! Suolaa kinuskin joukkoon ja taivas aukenee!


Itse pulla ei juurikaan eronnut tavallisesta pullasta, joukkoon ei vaan laitettu yhtään kaardemummaa ja taikina tehtiin vähän eri tavalla, kuin olen itse sen tottunut tekemään. Maku oli kuitenkin ihan yhdenmukainen. Tavallisista korvapuusteista tämä pulla erosi sen "herkkufaktorin" osalta, joka tässä tapauksessa tarkoittaa rullan sisään laitettuja omenoita ja salted caramelia. Kun koko komeus paiston jälkeen vielä kuorrutettiin kermasta, tomusokerista ja salted caramelista sekoitetulla kuorrutteella, oli vuosisadan herkkupulla valmis syötäväksi.

Löysin reseptin jälleen Bloglovin:in kautta, kuten niin monet muutkin kokeilemistani resepteistä. Brown Eyed Baker:ia olen täällä sivuillani mielestäni jo joskus aiemminkin kehunut enkä todellakaan suotta. Tämäkin resepti on siis hänen käsialaansa ja suosittelen piipahtamaan hänen blogissaan hakemassa inspiraatiota tulevaan syksyyn! Niin minä ainakin aion tehdä! ;)


Tarvitset:

Taikina:
170 g maitoa (itse käytin rasvatonta)
1 pss kuivahiivaa
3 kananmunaa
510 g vehnäjauhoja
57 g maissitärkkelystä
99 g sokeria
1½ tl suolaa
170 g pehmeää voita palasina

Täyte:
sokeria
kanelia
n. 57 g pehmeää voita (tarpeen mukaan enemmänkin)
2-3 omenaa
1/4 kuppia Salted Caramelia (tai niin paljon, kuin itse uskallat sitä sinne laittaa ;)

Kuorrute:
57 g tomusokeria
2 rkl kuohukermaa
1 rkl Salted Caramelia

Salted Caramel (2 lasipurkillista):
460 g sokeria
180 g voita
240 g kuohukermaa
suolaa

Tee näin:

Taikina:

1. Lämmitä maito 42-asteiseksi. Sekoita kuivahiiva osaan jauhoista. Lisää jauho-kuivahiiva-seos lämpimän maidon joukkoon ja sekoita tasaiseksi. Lisää munat yksitellen samalla vatkaten. 

2. Sekoita loput kuivat aineet keskenään. Sekoita maito-kananmuna-hiivaseos jauhojen joukkoon ja vatkaa yleiskoneella, kunnes taikina muotoutuu.

3. Leikkaa pehmeä voi palasiksi ja lisää taikinan joukkoon samalla vaivaten, kunnes se on kokonaan sekoittunut taikinaan. Vaivaa taikinaa koneella tai käsin, kunnes se on pehmeää ja irtoaa vatkauskulhon reunoista. 

4. Kohota taikinaa lämpimässä ja vedottomassa paikassa liinalla suojattuna n. kahden tunnin ajan, kunnes se on tuplannut kokonsa. 

Täyte:

1. Kauli taikina ohueksi suorakulmion muotoiseksi levyksi. Levitä pehmeä voi taikinan pinnalle. Ripottele haluamasi verran sokeria ja kanelia pullan pinnalle.

2. Kuori ja pilko omenat pieneksi kuutioksi. Levitä omenakuutiot tasaisesti pullan päälle. Viimeistele täyte levittelemällä Salted Caramelia (ohje lopussa) pullan pintaan.


3. Kääri pulla rullaksi, kuten normaalikin korvapuustirulla. Leikkaa rullasta n. 12 kappaletta samankokoisia palasia (leikaten suoraan, ei vinoon, kuten korvapuustipaloja leikatessa). Asettele palat voideltuun uunivuokaan vieri viereen ja kohota liinalla peitettynä lämpimässä ja vedottomassa paikassa n. tunnin ajan.


4. Paista bostonia uunissa 175 - asteisen uunin keskitasolla n. 35 - 40 minuuttia, kunnes se on kauttaaltaan kauniin kullan ruskea ja läpikypsä. Jäähdytä.

Kuorrute:

1. Sekoita keskenään tomusokeri, kerma ja Salted Caramel. Koristele pulla kuorrutteella käyttäen apuna haarukkaa tai lusikkaa. Nauti!!


Salted Caramel - kastike:

1. Mittaa sokeri kattilaan ja kuumenna, kunnes sokeri alkaa sulaa. Mittaa leivontamittarilla sokerin lämpötilaa, kunnes se on saavuttanut 176 asteen tai 350 fahrenheitin lämpötilan. Tässä lämpötilassa sokeri on meripihkan väristä.

2. Kun sokeri on saavuttanut halutun lämpötilan, lisää kaikki voi kerralla kattilaan. Ole varovainen, sillä seos alkaa kuplia kovasti. Sekoita, kunnes voi on kokonaan sulanut sokerin joukkoon. Ota seos liedeltä.

3. Lisää kerma ohuena nauhana koko ajan sekoittaen, kunnes se on kokonaan sekoittunun seokseen. Karamelli alkaa taas kiehua kovasti kermaa lisättäessä, joten ole varovainen. 

4. Lisää seuraavaksi karamellin joukkoon suolaa haluamasi määrä (riippuen kuinka suolaista karamellia haluat saada aikaiseksi) ja jäähdytä.

5. Purkita karamelli puhtaisiin lasipurkkeihin, kun se on hieman jäähtynyt. Säilytä jääkaapissa.

Pullassa oli sataa grammaa kohden n 325 kcal ja proteiinia n. 6 g/100 g. Pelkässä karamellissa energiaa oli huimat 445 kcal/100g sekä 0,6 g proteiinia sataa grammaa kohden. Ei siis taaskaan mikään kevyin herkku, mutta sitäkin taivaallisempi!!! 


Herkullista viikkoa kaikille,

Viivi

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti