tiistai 28. lokakuuta 2014

Kausileivonnaiset: Kurpitsapiirakka eli Pumpkin Pie

Heippa!

Syksy tuli tohinalla ja yhtäkkiä kaupan hyllyt sekä kasvi- ja pihamaat notkuvat kaikenlaisia syysherkkuja. Olen seurannut myös ahkerasti Pinterestiä ja bongaillut sieltä jos jonkinmoista syksyistä herkkua. Päätimme Markuksen kanssa (pitkän mankumiseni jälkeen) hankkia ensimmäistä kertaa elämässämme kurpitsan, josta minä halusin tietysti siemenet ja sisukset ja Markus halusi kaivertaa kuoresta Halloween-kurpitsan. Sovittu juttu ja kurpitsan hakuun!

Olin pinnaillut Pinterestistä jo useita Pumpkin Pie reseptejä, joista päädyin SKB:n tentistä selviydyttyäni tähän nimenomaiseen reseptiin. Minulla sattui nimittäin notkumaan kaapissa pari purkkia kondensoitua maitoa, jotka olisi tässä lähiaikoina muutenkin hyvä käyttää pois (päivämäärät ovat nimittäin umpeutuneet jo kauan aikaa sitten...). Piirakkaresepti ei harmikseni sisältänyt kuitenkaan pohjan ohjetta, sillä piirakantekijä oli käyttänyt valmistaikinaa. Päätin pitkään asiaa pähkäiltyäni tehdä pohjaksi ihan perinteisen voitakinan, jossa voi ja sokeri-jauhoseos nypittiin taikinaksi.

Jotta omat huonot kuvani eivät saisi ketään epäilemään tämän herkun ihanuutta, tarjoan teille saman kuvan, jonka perusteella itsekin innostuin. (http://www.theyummylife.com/Pumpkin_Pie)
Pohjasta tuli ihan loistava, kunhan sitä malttoi paistaa tarpeeksi kauan yksinään ennen täytteen lisäämistä. Juuri vähän aikaa sitten MasterChef Australiassa muuten kerrottiin, että voinen pohja pitää paistaa etukäteen kypsäksi asti, sillä juoksevan täytteen lisäämisen jälkeen raaka pohja ei enää kypsy, vaan imee ainoastaan täytteen kosteutta jääden todellakin raa'aksi. Siispä paistoin pohjaa leivinpaperin ja kuivattujen kikherneiden avulla melkein tunnin ajan, kunnes se oli väriltään upean kullanruskea ja näyttikin jo kypsältä. Täyte päälle ja takaisin uuniin!

Tällä ohjeella täytettä tulee reilu määrä, joten tavalliseen piirakkavuokaan tämä sopi nippanappa eikä voitaikinareunoja juuri jäänyt näkyviin. Piirakka oli kuitenkin todella hyvä eikä ulkonäkö loppujen lopuksi tuosta täytteen suuremmasta määrästä kärsinyt mitenkään.

Ja hei, se tunne, kun lappaat piparkakkujen mausteita täytteen joukkoon ja joulu valtaa hetkellisesti koko mielen... Olen itse niin jouluihminen, että meinasin seota haistellessani/maistellessani tuota ihanaa joulunmakuista piirasta. Joululaulut ja joulukuusi vain puuttuivat enkä todellakaan kiellä, ettenkö olisi jo melkein ollut niitäkin kaivelemassa esiin - keskellä lokakuuta. Tämä piiras sopii siis TODELLAKIN kaikille joulusta pitäville joulun odottajille!

Kupittaan Citymarketissa näytti olevan vielä jos jonkinmoista kurpitsaa tarjolla, joten suosittelen kokeilemaan tätä jenkkilän herkkureseptiä, jos et sitä vielä koskaan ole tehnyt!


Tarvitset:

Pohja:
2½ dl vehnäjauhoja
1 dl sokeria
½ tl leivinjauhetta
150 g voita
2 rkl vettä (vähempikin varmasti riittää, koska tällä määrällä taikinasta tuli todella märkä)

Täyte:
3/4 cup sokeria
½ tl suolaa
1 1/4 tl kanelia
½ tl inkivääriä
1/4 tl neilikkaa
n. 400 g kurpitsasosetta
2 kananmunaa
1 tlk kondensoitua maitoa

Lisäksi:
kermavaahtoa

Tee näin:

1. Aloita leipominen pohjasta, Ota voi lämpenemään huoneenlämpöön hyvissä ajoin tai mikrota voimäärää n. 10 sekuntia, kunnes se on pehmeää muttei missään nimessä sulanutta. Sekoita keskenään jauhot, sokeri ja leivinjauhe. Lisää joukkoon voi ja nypi sormin tasaiseksi taikinaksi, kunnes kaikki jauhot ovat irronneet reunoilta ja taikina on muodoltaa pyöreä ja reunoista irtoava pallo. Lisää joukkoon vesi. Laita uuni lämpenemään 175 asteeseen. Kelmuta taikina ja siirrä se hetkeksi jääkaappiin lepäämään n. 15 minuutiksi. Voitele piirakkavuoka ja painele taikina tasaisesti sen pohjalle. Leikkaa leivinpaperista sopiva ympyrä ja aseta se pohjataikinan päälle ja reunoille. Kaada päälle kuivia herneitä tai paistokuulia. Paista pohjaa uunin alatasolla, kunnes pohja on kypsä (minulta aikaa vierähti helposti 30 minuuttia, muista kuitenkin tarkkailla omaa piirastasi ja toimi oman uunisi ehdoilla).

2. Pohjan ollessa uunissa valmista täyte. Mittaa kulhoon sokeri, suola ja mausteet. Sekoita joukkoon kurpitsasose sekä kananmunat. Sekoita kunnolla tasaiseksi, älä kuitenkaan vatkaa kovasti. Lisää lopuksi joukkoon kondensoitu maito ja sekoita vielä kerran tasaiseksi.

3. Ota pohja uunista, poista herneet ja leivinpaperi. Kaada pohjan päälle täyte ja aseta piirakka uunin alatasolle. Nosta lämpötilaa 225 asteeseen 15 minuutin ajaksi. Laske lämpö takaisin 175 asteeseen ja jatka paistamista n. 45 minuuttia tai kunnes pinta on saanut kauniin värin ja veitsi tulee puhtaana piirakasta ulos sen kypsyyttä kokeiltaessa. 

4. Piirakka jää kosteaksi, mutta sen keskusta ei saisi jäädä hyllyväksi! Jos keskusta on hyllyvä, jatka paistamista, kunnes se ei enää sitä ole. 

5. Anna piirakan jäähtyä ja tarjoile kermavaahdon kera. Piirakka on myös todella hyvää kylmänä!



Laskin tähänkin piirakkaan ravintoarvot, mutta olen ne heittänyt jo näköjään menemään! Piirakassa oli energiaa summittaisesti vähemmän kuin 300 kcal/100g ja enemmän kuin 250 kcal/100g. Sen tarkemmin en valitettavasti muista! Hyvää tämä kuitenkin oli, isolla H:lla, joten unohdettakoon se terveellisyysaspekti tällä kertaa ihan kokonaan!

Kuviakin minulla oli valitettavan vähän. Liekö sitten syynä ollut piirakan häviäminen todella nopeasti vaiko yksinkertaisesti kuvaamislaiskuus, siitä voi kukin vetää omat johtopäätöksensä!

Syysterkuin,

Viivi

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti